Banje za lečenje plućnih bolesti

Banje za lečenje plućnih bolesti

Kada govorimo o banjama i njihovom lekovitom dejstvu, iako su razlozi za lečenje u banjama najčešće vezani za rehabilitaciju, lečenje reumatskih ili kožnih bolesti, ne treba zaboraviti na izvanrednu lekovitu moć niza banja u Srbiji na lečenje plućnih bolesti. Vazdušne banje, uz termomineralne vode i lekovito blato, karakteriše i veoma blagotvoran vazduh za naše respiratorne puteve.

Ono što odlikuje vazdušne banje u Srbiji su visoka koncentracija jona i ozona u vazduhu, specifična klima, malo padavina i maglovitih dana, ali i ono što je poslednjih godina izražen problem većih gradova – aerozagađenje kojeg u vazdušnim banjama nema.

Za vas smo izdvojili nekoliko domaćih vazdušnih banja koje posebno blagotvorno dejstvo imaju na disajne puteve.

Vrdnik

Banja Vrdnik je jedno od poznatijih vojvođanskih lečilišta i nalazi se na Fruškoj gori, na oko sat vremena vožnje od Beograda i pola sata od Novog Sada. Banja je posebno pogodna za one koji leče reumatična i plućna oboljenja, ali i za goste koji žele mir i boravak na čistom vazduhu.

Kako Banja Vrdnik ima izuzetne odlike klime, ispunjen je uslov za lečenje respiratornih problema, a uz disajne probleme, Banja Vrdnik je pogodna i za rehabilitaciju nakon preloma, za migrenozna stanja, kao i lečenje reume.

Kao i u slučajevima drugih vazdušnih banja širom Srbije, Banju Vrdnik karakteriše izuzetno čist vazduh zahvaljujući tome što u blizini nema većih zagađivača, te je ova banja odlična opcija za kraći predah ili odmor u miru i na čistom vazduhu.

Uz boravak na čistom vazduhu i lečenje zdravstvenih tegoba, kroz posetu Banji Vrdnik imate mogućnost i za obilazak niza znamenitosti na Fruškoj Gori. Fruška gora bogata je brojnim pešačkim stazama kojima satima možete pešačiti i uživati u miru i tišini. Šume Fruške gore su uglavnom borove i izuzetno pogodne za one koji boluju od respiratornih oboljenja.

Na Fruškoj gori možete posetiti i čitav niz manastira, spomenika i drugih istorijskih objekata.

Zlatibor

Za Zlatibor kao popularnu turističku destinaciju odavno znamo, ali ova planina, uz to što nudi niz sadržaja za opuštanje ili skijaški odmor, zvanično je i vazdušna banja zahvaljujući mešovitoj mediteransko-kontinentalnoj klimi. Ovaj tip klime donosi izuzetno čist vazduh, bez previše vlažnosti, sa karakterističnom koncentracijom lakih jona u vazduhu, kao i blagu klimu sa oko 2003 sunčanih sati godišnje.

Boravak na Zlatiboru se preporučuje ljudima koji boluju od astme, oboljenja tiroidne žlezde, poremećaja metabolizma, kardiovaskularnih bolesti, ali se savetuje i pri rehabilitaciji nakon povreda lokomotornog aparata.

Zahvaljujući blagotvornom dejstvu vazduha u oblasti Zlatibora, ova planina nije samo destinacija za zimovanje i skijanje, već i za mirniji odmor u prirodi i na čistom vazduhu.

Divčibare

Divčibare su poslednjih godina jedna od lokacija koju domaći gosti rado biraju za odmor u prirodi. Ovo mesto se nalazi na planini Maljen, na oko 1000 metara nadmorske visine, na udaljenosti od oko 40 kilometara od Valjeva. Ono što karakteriše oblast Maljena i Divčibara je susret primorske, karpatske i panonske klime, što za posledicu ima višu koncentraciju joda u vazduhu. Zahvaljujući ovim prirodnim odlikama, Divčibare važe za vazdušnu banju.

Boravak na Divčibarama povoljno utiče na neurovegetativne poremećaje, na hronični bronhitis, bronhijalnu astmu, kao i anemiju.

Uz boravak na čistom planinskom vazduhu, Divčibare su dobra opcija za odmor i za one koji žele miran odmor sa porodicom ili prijateljima, uz dosta šetnje i mogućnost obilazaka brojnih zanimljivih lokaliteta u blizini.

Zlatar

Oblast Zlatara karakteriše nizak vazdušni pritisak, izvanredno bogati šumski predeli, razređen vazduh, više od 270 sunčanih dana godišnje, kao i klima na koju utiču reke koje Zlatar okružuju – Lim, Uvac, Mileševska reka i Bistrica. Zahvaljujući ovim klimatskim karakteristikama, Zlatar kao vazdušna banja je izuzetno pogodan za lečenje kardiovaskularnih bolesti, povišenih koncentracija masti i šećera u krvi, kao i pri lečenju problema sa disajnim putevima.

Osim svojih benefita kada je u pitanju kvalitet vazduha, Zlatar je karakterističan i po brojnim speleološkim objektima, pećinama poput Učaške i Ledene pećine. Toplo preporučujemo posetu Ledenoj pećini koja važi za jedan od najlepših speleoloških objekata u Srbiji.

Sokobanja

Sokobanja je jedna od najpoznatijih banja u Srbiji kada je u pitanju lečenje plućnih oboljenja. Kao vazdušna banja i jedna od najposećenijih u zemlji, Sokobanja, inače locirana u istočnoj Srbiji, ima umereno kontinentalnu klimu, visoku koncentraciju kiseonika u vazduhu, povoljan vazdušni pritisak i izuzetno čist vazduh.

Upravo zahvaljujući ovim karakteristikama, Sokobanja je pogodna pri lečenju anemije, lakših oblika povišenog krvnog pritiska, bronhijalne astme, psihoneuroze, ali i za lečenje išijasa, stanja posle povreda i hroničnih ginekoloških oboljenja.

U prečniku od čak 30 kilometara od Sokobanje nema fabrika, industrijskih postrojenja i većih zagađivača, te je vazduh ove banje izuzetno čist i nezagađen. Dokaz odlično očuvane životne sredine je i reka Moravica koja protiče kroz Sokobanju i koja važi za jednu od najčistijih u Srbiji.

Kako bi odmor u Sokobanji bio upotpunjen, preporučujemo i posetu planinama u okolini poput Bukovika, Rtnja, Slemena, Ozrena, ali i izletištima Očno, Šopur, Barudžija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Prijava na njuzleter

Ekskluzivne promotivne ponude wellness i spa hotela na vašu email adresu, jednom nedeljno. Prijavite se.