Banje za reumu - Lečenje reume i rehabilitacija u banjama Srbije

Banje za reumu i rehabilitaciju posle preloma

Boravak u banjama gotovo uvek ima blagotvorno dejstvo na ceo organizam, međutim, pojedine banje u Srbiji se posebno izdvajaju zahvaljujući svom izrazito lekovitomd dejstvu na reumatska oboljenja. Zavisno od tipa problema koji se može javiti, banje najčešće imaju pozitivno dejstvo na probleme sa zglobovima, kičmom, ili probleme sa kostima.

Reumatska oboljenja danas nisu retkost i, prema klasifikaciji medicinske struke, ona mogu biti zapaljenska, nezapaljenska ili degenerativna i njihovo lečenje zavisi od mere u kojoj je zglobni i koštani sistem organizma napadnut. 

Načini za lečenje reumatizma

Važno je znati da reumatizam nije bolest koju je moguće u potpunosti izlečiti, te se zbog toga banjsko lečenje i banjska terapija veoma često prepisuju i savetuju pacijentima.

Najčešći vid borbe protiv reumatskih oboljenja, ne i jedini, jesu nesteroidni antiinflamatorni lekovi. Oni umanjuju bol i otok, ali njihovo dejstvo ne može uticati na tok bolesti ili njeno nestajanje. Treba napomenuti i da kod osoba starijih od 65 godina dugoročna primena ovih lekova može izazvati gastrointestinalne probleme. Upravo zbog toga što sami lekovi imaju pozitivno dejstvo, ali nisu potpuna pomoć pri reumatskim oboljenjima, banje igraju važnu ulogu i ublažavanju bola i lečenju reume. Balneoterapija je jedna od terapija koja se već vekovima koristi i koja ima važnu ulogu u lečenju i rehabilitaciji reumatskih bolesnika. 

Primena balneoterapije zasniva se na uticaju mineralne vode, lekovitih gasova, blata, odnosno peloida. Njeni efekti se baziraju na mineralnom sastavu blata i apsorbovanju od strane organizma. Banjske vode u Srbiji uglavnom sadrže natrijum, magnezijum, kalcijum, gvožđe, arsen, litijum, selen, jod i brojne druge minerale.

Banja Vrdnik

Banja Vrdnik na Fruškoj Gori je jedna od domaćih banja u kojoj se leče gotovo svi tipovi reumatskih oboljenja, ali je ova banja najpoznatija u lečenju problema sa kičmom. Vrdnik se smatra i jednom od najkvalitetnijih vazdušnih banja zbog visoke koncentracije ozona u vazduhu, a termalne vode ove banje imaju širok spektar povoljnog delovanja na ljudski organizam.

Osim što nudi izuzetno lekovite banjske vode, Banja Vrdnik je i idealna destinacija za one koji vole odmor u prirodi, na čistom vazduhu, uz mogućnost šetnje i obilaska brojnih kulturnih i istorijskih znamenitosti.

Rezervaciju hotela možete izrvšiti pozivom na telefon +381 65 255 22 75 (Klikni za poziv)

Banja Kanjiža

Jedna od najpoznatijih banja u Srbiji za lečenje reumatizma je svakako Banja Kanjiža. Ova banja se nalazi na 6 kilometra od mesta Kanjiža, nedaleko od Subotice. 

Izuzetna moć lekovitih voda Banje Kanjiža dokazana je još pre više od jednog veka. Prvi bunari sa vodom lekovitog svojstva izbušeni su još davne 1907. godine, a samo godinu dana kasnije otvorena je prva sezona kupanja kraj ovog bunara. 

Banja Kanjiža i Centar za rehabilitaciju i rekreaciju pružaju mogućnost rehabilitacije i lečenja obolelih od degenerativnog i zapaljenskog reumatizma, vanzglobnih i zglobnih formi, ali i stanja nastalih kao posledica povreda kičmenog stuba i lokomotornog aparata. 

Dubina bušotine u banji je 1.140 metara, a temperatura vode je 67 stepeni. Terapije koje se izdvajaju u Banji Kanjiža su balneoterapije, eletroterapije, magnetoterapije, termoterapije, tkineziterapije. Osim toga, u ponudi su i različite vrste masaža i programa preventivnih pregleda.

Rezervaciju hotela možete izrvšiti pozivom na telefon +381 65 255 22 65 (Klikni za poziv)

Banja Rusanda

Banja Rusanda i Specijalna bolnica za rehabilitaciju Rusanda nalaze se na obali najvećeg slanog jezera u Srbiji i spadaju u red najpoznatijih domaćih lečilišta. Rusanda je posebno zanimljiva gostima za posetu zbog izvanrednog prirodnog okruženja, a osim rehabilitacije i lečenja brojnih oboljenja, u Banju Rusandu građani Srbije ali i regiona dolaze i radi preventive.

Oblasti u kojima je lekovitost voda, blata i medicinskih tretmana Banje Rusande posebno vidljiva jeste rehabilitacija nakon neuroloških oboljenja, stanja nakon traume ili hirurških intervencija, reumatoloških oboljenja, kožnih oboljenja, kao i kod deformiteta lokomotornog sistema kod dece.

Ono po čemu je Rusanda nadaleko poznata je njeno lekovito blato. Blato iz jezera Rusanda spada u red visokokvalitetnih zbog svog jedinstvenog fizičkog i hemijskog sastava. Čestice peloida su vrlo sitne, pa zahvaljujući finom zrnastom sastavu blato ima plastičan karakter, veliki toplotni kapacitet i malu toplotnu provodljivost.

Najnovija istraživanja blata iz Rusande rađena su 2014. godine i pokazala su da se izvanredna lekovita svojstva nisu promenila već više decenija. To potvrđuje i sertifikat o kvalitetu i lekovitosti sa tačno definisanim indikacijama za balneološku primenu blata u terapiji.

Lukovska Banja

Lukovska Banja se nalazi na obroncima Kopaonika, u južnoj Srbiji, i ima izuzetno lepo prirodno okruženje, zbog čega privlači i osobe koje imaju potrebu za banjskim lečenjem i one koji vole odmor u miru i prirodi. Temperatura termomineralnih voda Lukovske Banje je od 56 do 69 stepeni, a banja se može pohvaliti sa čak 37 izvora. Kvalitet voda Lukovske Banje je izuzetno visok jer, kada je u pitanju mineralni sastav, voda ima povoljan anjonsko-katjonski sastav, pogodnu temperaturu i rastvoren vodonik-sulfat. 

Banjska voda sadržji i visoke količine jona magnezijuma, natrijuma, hidrokarbonata, kalcijuma i rastvorenog vodonik-sulfida koji ima visoku sposobnost apsorpcije putem kože čoveka i pomaže u lečenju reumatskih, kao i kožnih oboljenja. 

Kao i kod Banje Rusande, i u Lukovskoj Banji se blato koristi pri lečenju reumatskih oboljenja.

Lukovska Banja je najpogodnija za lečenje Behterevljeve bolesti, psorijatičnog artritisa, spondiloze krsnog i vratnog dela kičme, osteoartroze malih zglobova stopala i šake, reumatoidnog artritisa i drugih oboljenja.

Vrnjačka Banja

Za lekovito dejstvo voda Vrnjačke Banje odavno i dobro znamo, međutim, iako su banjske vode primarno lekovite i primenjuju se pri lečenju bolesti iz oblasti gastroenterologije, endokrinologije, bolesti metabolizma, urologije, disajnog trakta i kardiovaskularnih bolesti, Vrnjačka Banja ima lekovito dejstvo i u lečenju reumatskih oboljenja.

Kada su u pitanju reumatska oboljenja i stanja nakon operativnih zahvata, Vrnjačku Banju najčešće posećuju pacijenti nakon operacija diskus hernije, ugradnje veštačkog kuka, kao i zbog zapaljenskog reumatizma i post-traumatskih stanja i stanja nakon operacija.

U Vrnjačkoj Banji svakako najpoznatija institucija je specijalna bolnica Merkur.

Rezervaciju hotela možete izrvšiti pozivom na telefon +381 65 255 22 75 (Klikni za poziv)

Brestovačka Banja

Brestovačka Banja se nalazi u istočnoj Srbiji, nedaleko od Bora, i okružuju je prelepi planinski predeli poznati po bujnim šumama, uglavnom bukovim. Banja se nalazi na 385 metara nadmorske visine i ono što je u prirodnom smislu odlikuje je okruženje zelenila od čak 90 hektara po čemu se ova banja svrstava među banje sa najvećim šumskim pojasom u Evropi.

Zahvaljujući vegetaciji, Brestovačka Banja ima izuzetno čist vazduh, te je ova banja i termalna ali i vazdušna. Više je lekovitih izvora u banji sa blago sumporovitom i oligomineralnom vodom, temperature od 20 do 41 stepen i ona se već vekovima koristi u lečenju degenerativnih bolesti kičmenog stuba i perifernih zglobova, zapljenja kod reumatskih bolesti, oboljenja centralnog i perifernog nervnog sistema, ali i zpaljenja kože i sluznica.

Uz lečenje oboljenja i uživanje u prelepoj prirodi, Brestovačka Banja i okruženje nude niz zanimljivih lokacija za posetu i obilazak, poput turskog kupatila, konaka kneza Miloša, letnjikovac kralja Petra I, dvorca Aleksandra Karađorđevića, kao i destinacije poput Borskog jezera i Lazareve pećine koji se nalaze u okolini Brestovačke Banje.

1 komentar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Prijava na njuzleter

Ekskluzivne promotivne ponude wellness i spa hotela na vašu email adresu, jednom nedeljno. Prijavite se.