Predrasude o masaži

Predrasude o masaži

Terapija masažom je priznata kao jedna od najstarijih i najjednostavnijih metoda lečenja. Postoji skoro 4.000 godina, što se može dokazati putem referenci koje se nalaze u medicinskim tekstovima. Ime joj potiče od arapske reči MASSA, što znači dodir. Dodir je osnova i suština masaže.

Takođe su je koristili stari Grci i poznato je da su maseri uglavnom bili slepi ili slabovidi jer su usled nedostatka vida razvili čulo dodira koje je od velike bitnosti za sam proces masiranja. Isceliteljska dejstva masaže su poznata skoro svima. Ali u zavisnosti od podneblja vrlo se razlikuju gledanja ljudi na masažu, pa tako i nastaju razne predrasude i zablude.

To dokazuju dva suprotna gledišta, koja su učestala kada je u pitanju masaža, a to su precenjivanje i potcenjivanje same masaže.

“Masaža može da izleči sve, kao i da otkloni svaku vrstu bola.”

Ovu tezu zastupaju oni terapeuti koji žele sebi da povećaju promociju putem preuveličavanja i precenjivanja značaja masaže. Jedan od primera je glavobolja. Ukoliko pokušamo da uklonimo bol u glavi putem masaže a uzrok ne zavisi od cirkulacije fluida i smanjenog dotoka krvi (čemu bi pri masiranju vratnog i ramenog dela pomogla) onda će masaža biti bezuspešna. Masaža ne može da izleči sve zdravstvene probleme, ona zapravo spada u pomoćne metode lečenja.

“Masirati je lako, samo trljaš i to je sve.”

Ovo je primer potcenjivanja masaže kao i umeće primene. Osoba koja želi da praktikuje masažu neophodno je da poznaje anatomiju, milogiju i osteologiju tela u onoj meri koja je neophodna za uspešne rezultate.

Rezultati su merilo nečijeg znanja, postoje različite metode i načini primenjivanja masaže što zavisi od stručnosti onoga koji masira kao i od individualnog pristupa klijentu. Upravo iz svih ovih razloga treba pronaći pravu osobu sa maserskim umećem i kredibilitetom kako bi postigli željene rezultate i osetili čari prave masaže.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Prijava na njuzleter

Ekskluzivne promotivne ponude wellness i spa hotela na vašu email adresu, jednom nedeljno. Prijavite se.