Sve popularniji wellness i spa hoteli

Sve popularniji wellness i spa hoteli

U turističkim ponudama sve veći značaj dobija zdravstveni turizam, što je vrlo važno za zemlje koje su u stanju da zahvaljujući prirodnim resursima klijentima ponude kvalitetnu uslugu.

Naša zemlja raspolaže sa oko 360 termalnih izvora, 40 banja i 25 rehabilitacionih centara. U ukupnom turističkom prometu banje učestvuju sa 15% a u broju noćenja sa oko 40%.

wellness spa hoteliDosta prostora u razvoju turističke privrede ima u velnes i spa ponudi.

Upravo u tom segmentu treba da se povećaju ulaganja, a načinjen je i prvi korak u toj oblasti formiranjem Klastera zdravstvenog, velnes i spa turizma koji okuplja više od 20 privrednih subjekata koji razmenom ideja i znanja unapređuju velnes i spa ponudu Srbije i usklađuju je sa međunarodnim standardom kvaliteta.

Jedan od najvećih problema predstavlja podatak da nijedan velnes i spa hotel u Srbiji nije kategorisan, iako većina objekata zadovoljava kriterijume evropskog standarda kvaliteta.

Nakon što se uradi kategorizacija objekata, porez na smeštaj biće smanjen sa sadašnjih 20% na svega 8% što će doneti velike uštede.

Posebna šansa u velnes turizmu vidi se u razvoju autentičnih velnes centara za seoska područja a preporučuje se i kombinacija orijentalnog i zapadnjačkog stila velnes hotela.

Primeri koje treba slediti su iskustvo Slovenaca, Mađara i Italijana. Slovenija iako ima četiri puta manje termalnih izvora od Srbije, postala je regionalni lider kad je u pitanju zdravstveni turizam sa svojim poznatim centrima Čatež, Radenci, Topolšica i drugim.

U Mađarskoj je zabeležen rast u ovoj oblasti turizma od 8%, dok je u Italiji udeo zdravstvenog turizma u ukupnom bruto domaćem proizvodu Italije čak 18%.

Kao primeri velikih ulaganja u srpski velnes turizam ističu se Banja Selters, Prolom banja kao i hotel Kraljevi Čardaci na Kopaoniku. U ove velnes centre uloženo je nekoliko miliona evra do sada što se pokazalo veoma isplativom investicijom.

Foto: utazzitthon.hu

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Prijava na njuzleter

Ekskluzivne promotivne ponude wellness i spa hotela na vašu email adresu, jednom nedeljno. Prijavite se.