Zimovanje i skijanje na Zlatiboru - da ili ne?

Zimovanje i skijanje na Zlatiboru – da ili ne?

Zlatibor je već dugi niz godina jedna od omiljenih destinacija u Srbiji, a sa dodatnim razvojem skijaških sadržaja, Zlatibor je sve više mesto za odmor, kako onih koji vole odmor u prirodi tokom zime, tako i za ljubitelje skijanja.

Brojni zimski sadržaji, priroda, SKI centar na Torniku, nedavno izgrađena gondola, veliki broj etno restorana, kao i odlični hoteli, posebno oni sa SPA centrima, najčešći su razlozi za izbor Zlatibora kao opcije za zimovanje.

Izgradnjom nove plave staze “Stankova ravan” skijalište Tornik dobija na atraktivnosti i kod šire publike, a ne samo iskusnih skijaša. Donosimo utiske i preporuke za zimovanje na Zlatiboru iz prve ruke, sa posebnim osvrtom na skijanje. Saznaćete i kako je najbolje doći do Tornika i kakve su cene na samom skijalištu. Krenimo redom. 

Ski centar Tornik i skijanje na Zlatiboru

SKI centar Tornik nalazi se nadomak Zlatibora, na oko 15-20 minuta vožnje od centra, na nadmorskoj visini na vrhu centra od 1.490 metara. Samo skijalište ima kapacitet od oko 5 hiljada skijaša na sat, skijašima su na raspolaganju šestosedna žičara i dva ski lifta (sidra), kao i 5 skijaških staza pokrivenih sistemom za veštačko osnežavanje. Kako su staze kategorisane kao plave, crvene i crne, SKI centar Tornik daje mogućnost za skijanje svih kategorija skijaša – od početnika do onih naprednijih.

Kao SKI centar koji u ponudi nema baš mnogo staza za skijanje, utisak je da skijanje na Torniku može biti aktivnost koja će vam pre dopuniti zimovanje uz još drugih aktivnosti. Ukoliko govorimo o zimovanju od 10 dana, skijanje svakog dana posle nekog vremena može postati dosadno jer na raspolaganju nije veliki broj staza za skijanje koje možete kombinovati i razbiti monotoniju spusta. Ukoliko uporedimo Zlatibor sa Kopaonikom, svakako je manje staza i generalno ne možemo govoriti o Zlatiboru kao destinaciji za skijanje od, recimo, desetak dana.

Ono što je velika mana kada su u pitanju staze je da u situacijama kada radi samo šestosedna žičara, a ukoliko želite skijanje na plavoj stazi, nakon samog spusta niz stazu vas čeka gotovo potpuno ravan deo skijaškog puta koji najveći broj skijaša prepešači. Moramo napomenuti da je tu reč o novoj plavoj stazi “Stankova ravan” zbog koje Tornik zasigurno dobija na većoj popularnosti. Do pre koju godinu bili ste prepušteni samo crvenim stazama, što nije bilo toliko atraktivno početnicima. 

Tri ili četiri cela dana idealna su da se posvete skijanju na Torniku, posebno ukoliko ste iskusan skijaš. Ukoliko na Zlatibor dolazite na više od 5-6 dana, možemo preporučiti kombinaciju skijanja, uživanja u SPA centru, nekoliko odlazaka u šetnju po prirodi u okolini Zlatibora ili možda posetu Mokroj gori, vodopadu Gostilje ili lokalitetima u blizini centra Zlatibora.

U okviru SKI centra na Torniku možete pronaći nekoliko kafića i restorana, od kojih su neki u podnožju, kod polaznih stanica žičara, dok se neki nalaze na vrhu ili na samim stazama. Uglavnom se u kafićima mogu pronaći jela poput pice ili palačinke, dok u nekim restoranima možete probati i domaće specijalitete poput komplet lepinje. Cene za obrok za jednu osobu sa pićem su od 500 do 700 dinara.

Ovde vam moramo napomenuti da su kafići na samom vrhu i najskuplji, upravo zbog gondole i velikoj broja turista koji sa Zlatibora direktno dolazi na sam vrh. Samo 400 metara dalje, do duše nizbrdo, na polovini crvene staze, cene su već upola jeftinije. 

Prevoz od centra Zlatibora do SKI centra Tornik

Od centra Zlatibora do skijaškog centra možete ići na nekoliko načina – sopstvenim prevozom, autobusom, a od nedavno i gondolom. Autobuski prevoz iz centra polazi nekoliko puta dnevno, a tačne termine preporučujemo da proverite po dolasku na Zlatibor. Putovanje autobusom traje oko pola sata i ono što je dobra strana dolaska autobusom jeste što nećete imati brigu o pronalasku parking mesta.

Ukoliko, ipak, dolazite svojim kolima, podsećamo da se parking kod samog skijališta plaća simboličnih 120 dinara, kao i da u danima kada pada sneg nije lako pronaći očišćeno mesto i ostaviti automobil na obeleženom parking mestu.

Od 2021. godine novina je svakako gondola koja prevozi skijaše od centra Zlatibora do SKI centra Tornik. Putovanje traje oko pola sata, a cena za odrasle za vožnju do Tornika i nazad je 1000 dinara, za decu 550 dinara. Govori se o tome da će se ski pass uskoro vezati za novu gondolu, što bi bio pun pogodak. 

Cene SKI passa na Zlatiboru

Kada govorimo o cenama SKI passa za skijalište na Zlatiboru, cene su svakako niže u odnosu na, recimo, Kopaonik. Za trodnevno skijanje odrasle osobe za SKI pass potrebno je izdvojiti oko 5.500 dinara, dok je za decu cena za isti dan skijanja 3.800 dinara.

Ukoliko na skijanje dolazite sa porodicom, cena porodičnog paketa za dve odrasle osobe i dvoje dece je oko 20.000 dinara za četiri dana skijanja.

Za one kojima je potrebno iznajmljivanje skijaške opreme, na samom Torniku postoji nekoliko prodavnica za rentu opreme. Dobra stvar ukoliko opremu iznajmljujete na samom Torniku je što skije ili bord ne morate nositi sa sobom na Zlatibor, već vas kompletna oprema čeka na skijalištu i narednog dana. Okvirna cena kompleta (skije, štapovi, pancerice) je oko 1.000 dinara, sa popustom za veći broj dana. 

Drugi sadržaji

Za one koji na Zlatibor dolaze tokom zime, svakako naša topla preporuka je da se opredelite za smeštaj u nekom od hotela ili apartmana koji u ponudi imaju SPA centar. Nema ničeg lepšeg nego nakon dana provedenog u prirodi i na snegu opustiti se u bazenu, đakuziju ili sauni. 

Možemo vam preporučiti da, uz skijanje i SPA opuštanje, posetite i lokalitete u blizini Zlatibora poput Ribničkog jezera, Stopića pećine, starog sela Sirogojno ili vodopada Gostilje. Uz to, ukoliko do sada niste, preporučujemo posetu Drvengrada na Mokroj gori. Ovo etno selo, smešteno na Mećavniku, delo je poznatog reditelja Emira Kusturice. Izgrađeno u autentičnom stilu, ali sa savremeno opremljenim objektima predstavlja mesto koje obavezno treba posetiti.

Centar Zlatibora

Za centar Zlatibora gotovo svi znamo da izgleda vrlo urbano i da je izgrađen vrlo neplanirano, mnogi bi rekli i nakaradno. I istina je da je postalo nemoguće šetati centrom Zlatibora, a ne zaobilaziti na svakom koraku grade gradilišta ili građevinski materijal. Ipak, nije Zlatibor samo centar, te ukoliko izađete iz tog kruga od oko kilometar, imaćete priliku da zaista uživate u sjajnoj prirodi.

U samom centru Zlatibora možete pronaći i brojne restorane, kafane, kafiće i klubove koji su posebno popularni tokom zimske sezone. Mnogi gosti na Zlatibor ne dolaze, recimo, na skijanje, pa nije čudo što su klubovi govoto svake večeri na Zlatiboru puni mladih koji ovde dolaze radi provoda.

Ukoliko zlatiborske cene u kafićima i restoranima uporedimo sa beogradskim, okvirno – to je to – cene su gotovo iste.

Smeštaj na Zlatiboru

Zlatibor nudi niz različitih smeštaja za goste – od odmarališta i vila, do apartmanskih kompleksa i hotela sa vrhunskom uslugom. Kada su u pitanju hoteli sa odličnim SPA centrima, možemo vam preporučiti novi hotel Buket u samom centru Zlatibora, hotele Iris i Palisad, ili apartmanski kompleks Vip Casa Club.

Svakako preporučujemo da pogledate i druge preporuke kada je u pitanju smeštaj na Zlatiboru.

Vremenska prognoza

Posebno obratite pažnju na vremensku prognozu i padavine! Klima na Zlatiboru je blaža od Kopaonika, što u praksi znači da se sneg brže topi i manje zadržava. Praksa je pokazala da je kraj januara jako dobar za skijanje i da padavina ima. Vrlo lako se može desiti da preko noći padne pola metra snega, dok recimo u Čačku snega nije bilo. Ipak, može se desiti da dok na Koaponiku pada sneg, na Zlatiboru pada kiša, što nikako nije dobro. 

Skijališta Srbije vode računa i dodatno osvežavaju stazu. U februaru se obično aktivira i crna staza, za iskusnije skijaše i ljubitelje snow boarda. Svakako budite u pripravnosti i pratite zvaničnu stranicu skijališta Tornik, proverite koje staze rade i šta pokazuju kamere na vrhu i podnožju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Prijava na njuzleter

Ekskluzivne promotivne ponude wellness i spa hotela na vašu email adresu, jednom nedeljno. Prijavite se.