Deca i bebe u spa centru – saveti i preporuke

Deca i bebe u spa centru – saveti i preporuke

U gotovo svim spa hotelima postoje posebni sadržaji namenjeni deci, poput igraonice sa animatorima ili stazama za šetnju i vožnju bicikla, pa se u hotelima često boravi porodično, sa decom.

Ono što je korisno znati pred odlazak sa decom u spa hotel je koje spa sadržaje deca ne bi trebalo da koriste i kakva su pravila hotela u vezi sa boravkom dece u spa centru.

Iz zdravstvenih i bezbednosnih razloga, neke usluge spa centra nisu preporučljive za decu mlađu od 16 godina.

Kod boravka u sauni, treba obratiti pažnju da ne dođe do opekotina usled diranja vrelog kamenja. Zato se za decu preporučuje infracrvena sauna, a i boravak treba biti ograničen na svega nekoliko minuta jer su dečji krvni sudovi znatno osetljiviji.

Pre korišćenja đakuzija treba objasniti deci da to nije bazen već da moraju sedeti mirno poput vas i tako uživati. Zbog visoke temperature vode, ne dozvolite deci da potapaju glavu kako ne bi došlo do vrtoglavice i sličnih simptoma.

Ono što se deci svakako preporučuje su bazen i slana soba. Plivanje ima brojne pozitivne efekte na fizički razvoj dece, a tretmani u slanoj sobi se preporučuju zbog zdravih efekata na respiratorne organe.

Marija Radišić, menadžer spa centra hotela Mona, napominje da je radno vreme wellness centra u tom hotelu za decu ispod 12 godina nešto kraće, od 09-18h, iz sasvim razumljivih razloga:

– Nakon toga nastupaju takozvani “tihi sati” namenjeni osobama koje žele da koriste spa sadržaje u mirnijoj atmosferi, bez dečje graje i buke. Takođe u večernjim satima i sami roditelji imaju priliku da se opuste u spa centru, dok su im deca u igraonici.

Porodicni odmor Mona Zlatibor

Spa hotel Mona, Zlatibor

Iz higijenskih razloga, postoje i određena pravila kojih se treba pridržavati ukoliko nameravate sa bebom da boravite u spa centru. Treba voditi računa o higijeni, kako ni vama kao roditeljima, ali ni drugim gostima ne bi bilo neprijatno.

– Sa dečjim kolicima zbog higijene podnih površina ne možete doći u bazenski prostor, pa savetujemo korišćenje nosiljki za bebe. Zbog veće vlage, koja za bebe može biti opterećujuća, savetujemo laganiju garderobu i češće davanje tečnosti deci. Za decu mlađu od dve godine obavezno je nošenje pelena namenjenih za kupanje.

O tome da li su neophodne lekarske konsultacije pre boravka dece u spa centru, Marija kaže da su one poželjne. Ipak, korišćenje toplotnih tretmana poput saune, primera radi, treba da bude zasnovano na individualnoj odgovornosti i poznavanju zdravstvenog stanja deteta.

Fotografije: Spa hotel Kraljevi čardaci na Kopaoniku i Spa hotel Mona, Zlatibor.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Prijava na njuzleter

Ekskluzivne promotivne ponude wellness i spa hotela na vašu email adresu, jednom nedeljno. Prijavite se.