Deca i bebe u SPA centru - Saveti i preporuke

Deca i bebe u SPA centru

U gotovo svim SPA hotelima postoje posebni sadržaji namenjeni deci, igraonice sa animatorima ili staza za šetnju i vožnju bicikla. Za SPA centar i boravak dece ipak postoje određene smernice koje je dobro znati pre odlaska na odmor.

Korišćenje bazena

Najpre, kada su u pitanju bazeni, kao najpopularniji sadržaj u SPA zonama hotela – deca svih uzrasta bazene mogu koristiti ukoliko je temperatura bazena uobičajena, odnosno do oko 28 stepeni. Ipak, treba imati u vidu da mlađa deca i bebe ograničeno treba da borave u bazenu, naravno, uz nadzor odraslih. Dobra stvar novijih hotela je što imaju SPA zone posebno namenjene deci u kojima dubina bazena ne prelazi 30 centimetara. Ponudu hotela sa bazenima možete pogledati na ovom linku.

Korišćenje saune

Što se tiče korišćenja sauni, deca u njima nisu zabranjena, međutim, stručnjaci savetuju da saune deca mlađa od 6 godina u saunu ne treba da ulaze. Organizam dece mlađe od ovog uzrasta nešto teže vrši regulaciju telesne temperature, što je razlog zbog kojeg se deci do 6 godina korišćenje saune ne preporučuje. Što se tiče one starije dece, od 6 do 12 godina – oni saunu mogu koristiti ali najduže 10 minuta i to periodično, ne svakog dana.

Preporuka je svakako da deca koriste saunu sa što nižom temperaturom i strogo izbegavaju finsku koja je najtoplija.

Đakuzi

Preporuka je da deca mlađa od 6 godina ne ulaze u đakuzi. Sa jedne strane to je mera koja se preporučuje radi bezbednosti, ali i zbog visoke temperature vode u đakuziju koja uopšte nije pogodna za decu mlađu od 6 godina. Koža kod dece mlađe od ovog uzrasta je i dalje veoma osetljiva na toplu vodu, zbog čega je opšta preporuka da se deca ne izlažu vodi temperature više od 35-36 stepeni.

Takođe, deca mogu vrlo lako doživeti temperaturni šok koji može izazvati povraćanje ili vrtoglavicu.

Ukoliko se pitate kada su deca spremna za uživanje u đakuziju, odgovor je kada navrše minimum 6 godina i budu dovoljno visoka da telo iznad ramena bude van vode u sedećem položaju. Važno je znati i da do navršenih 12 godina deca mogu koristiti đakuzi najviše pet minuta tokom jednog dana. Podsećanje da iz đakuzija izađu mora doći od roditelja jer, kako to dobro znamo, deca se mogu zaigrati i zaboraviti da izađu u dogovoreno vreme. Ukoliko dete, čak i uzrasta do 18 godina, ima kožne bolesti, astmu ili druge disajne probleme, najbolje je posavetovati se sa lekarom pre korišćenja bilo kog sadržaja u SPA centru.

I još jedna važna preporuka za korišćenje đakuzija. Deca pre korišćenja đakuzija moraju ići do toaleta, kako tokom korišćenja đakuzija usled visoke temperature ne bi došlo do toga da vodi u đakuziju bude dodat i urin.

Parno kupatilo

Za parno kupatilo važe slične preporuke kao i za saune, međutim, nešto manje striktne. Deci mlađoj od 6 godina ne preporučuje se korišćenje, dok deca starija od 6 godina parno kupatilo mogu koristiti 10 do 15 minuta. Prednost parnog kupatila je što se može koristiti kao pomoć ukoliko je deci zapušen nos ili imaju disajne probleme.

Sadržaji za bebe

Bazen je svakako sadržaj koji bebe uz roditelje mogu koristiti u gotovo svim SPA centrima. Dobra stvar je što poslednjih godina sve više hotela ima dečije i zone za bebe koje imaju sadržaje prilagođene najmlađima.

Od regularnih sadržaja namenjenih odraslima, bebe ne smeju koristiti ništa osim bazena.

Ukoliko hotel ima zasebnu zonu za bebe ili se odlučite na posetu nekom od baby SPA centara, najčešće vas očekuju đakuzi kade namenjene za jednu ili dve bebe, bazeni, mali bazeni sa talasima i masaže za bebe.

Đakuzi kade moraju biti napunjene vodom koja se nakon korišćenja prazni, te je voda za svako korišćenje nova i čista.

Kada govorimo o prednostima korišćenja SPA centra sa bebama, treba znati da je hidroterapija odlična za probavni i cirkulatorni sistem, kao i probleme sa zatvorom i grčevima. Osim na digestivni sistem, hidroterapija utiče i na emotivni razvoj deteta i mišićni sistem. Takođe, uz kombinaciju hidroterapije, pritiska vode i temperature vode idealno podešene za bebu, poseta SPA centru poboljšava san bebe.

Zaključak

Na kraju još jednom treba podsetiti da je pri korišćenju sadržaja u SPA centru, kako za stariju decu, tako i za bebe, najvažnije poštovati preporuke o bezbednosti i savete o uzrastu koji može koristiti određene sadržaje. Generalno, deci mlađoj od 6 godina ne treba dozvoljavati korišćenje sadržaja u SPA centru izuzev bazena, dok se za bebe preporučuje upotreba zona namenjenih posebno za najmlađe, a u kojima su sadržaji kreirani i podešeni upravo za bebe.

Treba znati i da u pojedinim hotelima postoje termini kada nije dozvoljen boravak dece u SPA zoni, te se nemojte čuditi ukoliko vidite ovo obaveštenje ili vas osoblje hotela o tome informiše. Najčešće su u pitanju termini nakon 19 ili 20 časova kada SPA centre koriste primarno parovi.

Hoteli u Srbiji pogodni za decu

Ponuda hotela u Srbiji sa odličnim SPA centrima i sadržajima za decu iz godine u godinu sve je bogatija. Tako se danas možete odlučiti za odmor na Kopaoniku, Zlatiboru, Staroj planini, brojnim banjama, ali i gradskim destinacijama na kojima vas čekaju hoteli sa odličnim SPA sadržajima.

Preporučujemo da na ovom linku pogledate promotivne pakete i popuste hotela širom Srbije koji su posebno namenjeni porodicama. Hotele možete rezervisati slanjem upita ili pozivom jednostavno i bez provizija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Prijava na njuzleter

Ekskluzivne promotivne ponude wellness i spa hotela na vašu email adresu, jednom nedeljno. Prijavite se.