Kuda na SPA vikend? Šabac i okolina

Kuda na SPA vikend? Šabac i okolina

U potrazi za vikend putovanjem u kojem možemo uklopiti uživanje u bazenu i SPA centru sa posetom zanimljivim lokacijama u okolini, došli smo do finog predloga – posetiti Šabac, sa smeštajem u hotelu Sloboda.

Tek nešto više od sat vremena potrebno vam je da iz Beograda stignete u Šabac, a iz Novog Sada nepunih sat i po. Od Bijeljine, Šabac je udaljen svega sat vremena vožnje, tako da je vrlo blizu i svima onima koji bi iz tog kraja došli na vikend odmor.

O Šapcu

Grad Šabac nalazi se u zapadnoj Srbiji, na obali reke Save i predstavlja središte Mačvanskog okruga. Razvio se oko utvrđenja Zaslon, a poznat je po važnim istorijskim događajima među kojima je i bitka na Mišaru, koja se desila na samo 6 km od grada u Prvom srpskom ustanku.

Šabac je počeo da se razvija tokom 19. veka, za vreme rukovođenja Jevrema Obrenovića, koji je pokrenuo urbanizovanu gradnju Šapca, izgradnju bolnice, škole, puteva itd. Zbog ubrzanog razvoja i razvijenog kafanskog života, Šabac je postao poznat i kao „Mali Pariz“. Nakon stradanja u Prvom i Drugom svetskom ratu, Šabac se ponovo izgradio, postao prepoznatljiv po hemijskoj industriji a danas i po brojnim manifestacijama koje posećuje desetine hiljada ljudi.

Šta nudi hotel Sloboda?

Od svih smeštaja, hotel Sloboda nosi najbolje ocene za lokaciju, pošto se nalazi u samom centru grada. Smešten je pored pešačke zone, a iz hotela se izlazi na centralni gradski trg. Ima čak 95 soba sa 180 ležajeva. Svakako najatraktivniji deo hotela je SPA centar, na dva nivoa. Gostima su na raspolaganju bazen, đakuzi, sauna, slana soba, parno kupatilo i tepidarijum, kao i masaže i razni tretmani. Tu je i fitnes centar, opremljen kardio spravama.

Posebno je interesantna i kafe-poslastičarnica Vremeplov, sa pogledom na trg i pešačku zonu. Enterijer je u retro stilu, pa gosti imaju privilegiju da prošetaju kroz istoriju „malog Pariza“ i uživaju u tradicionalnim poslasticama.

Kafe Vremeplov

Kafe Vremeplov

Znamenitosti u Šapcu koje treba posetiti

Na desetak minuta hoda od hotela Sloboda, na obali reke Save nalazi se tvrđava Stari grad. Tvrđava je izgrađena u 15. veku za potrebe turske vojske, u međuvremenu je Sava odnela deo utvrđenja, pa je do danas opstala samo južna polovina tvrđave.

U blizini hotela Sloboda je Gospodar Jevremova ulica, pretvorena u pešačku zonu. Ima izuzetnu arhitektonsku, kao i istorijsko-urbanističku vrednost pa je zbog toga proglašena kulturno-istorijskom celinom od izuzetnog značaja.

Šabac znamenitosti

Znamenitosti Šapca, foto: sabacturizam.org

Preporučujemo i posetu Narodnom muzeju, koji ima desetak hiljada predmeta, sa savremenom prezentacijom, multimedijalnim i interaktivnim sadržajima koji svedoče o istoriji šabačkog kraja.

U zgradi nekadašnjeg Vladičanskog dvora, danas se nalazi šabačka biblioteka, sa velikim književnim fondom. U istoj ulici, Masarikovoj, smeštena je i crkva Sv. apostola Petra i Pavla, svedok bitnih događaja u 19. i 20. veku. U okolini Šapca možete posetiti i manastire Radovašnica, Petkovica i Čokešina.

Manifestacije u Šapcu koje vam toplo preporučujemo

Lipolist važi za “najmirisnije” selo u Srbiji, smešteno na 20-ak kilometara od Šapca. Svakog juna tamo se okupljaju proizvođači i ljubitelji ruža u okviru festivala „Ruže Lipolista“. Tri decenije postojanja ovog festivala dokazuju da je vredan posete.

Od 28. do 30. jula 2017, u unutrašnjosti tvrđave Stari grad održava se Šabački letnji festival. Program obuhvata muzičke nastupe brojnih izvođača, kao i mnoštvo propratnih događaja. Svake godine okupi nekoliko desetina hiljada posetilaca.

Šabac manifestacije

Manifestacije u Šapcu, foto: sabacturizam.org

Svakog septembra u Šapcu se održava Čivijada, kulturna manifestacija humora i satire. Izložbe karikatura, čivijaški karneval, konkurs za najbolje aforizme i posebno zanimljiv izbor za predsednika Vlade Čivijaške republike privlače veliku pažnju Šapčana i turista.

Ako se sećate pesme „Hoćemo li u Šabac na vašar?“, onda verovatno znate da se nakon Čivijade, 21. septembra na Malu gospojinu održava čuveni šabački vašar. Održava se više od jednog veka, traje 4-5 dana a posetioci mogu uživati u ringišpilu, liciderskim srcima, šećernoj vuni i ostalim vašarskim đakonijama.

Naše kolege iz hotela Sloboda rado preporučuju i dobre lokacije za ručak van hotela. To su restorani Čardak u Majuru i Mali Balkan, a za večernji izlazak Beach bar Bora Bora na Savi. Za ljubitelje šopinga, tu je Capitol park, na desetak minuta vožnje od hotela.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Prijava na njuzleter

Ekskluzivne promotivne ponude wellness i spa hotela na vašu email adresu, jednom nedeljno. Prijavite se.