Plivanje za duži život

Plivanje za duži život

Sport ima važnu ulogu u svim područjima ljudskog života. Sport i telesna aktivnost pozitivno utiču na usvajanje zdravog načina života. Takođe produžuje očekivano trajanje života i smanjuje rizik za hronične ne zarazne bolesti kao što su bolesti srca i krvnih žila, šećerna bolest, maligne bolesti i sl.

Stručnjaci ističu da je najzdravija fizička aktivnost plivanje, jer ono angažuje sve grupe mišića, što blagotvorno deluje na srce, pluća, mišiće, zglobove… Plivanjem se jačaju i zatežu mišiči, postiže pravilno držanje tela i lepši izgled. Ne vaja se plivanjem samo telo, već se i smiruje psiha.

Rekreativno plivanje smanjuje stres, pa se posebno preporučuje ljudima, koji rade na odgovornim radnim mestima. Psihoterapeuti ističu da su ljudi koji redovno plivaju sigurniji u sebe, dobro raspoloženi i deluju vitalno. Zato preporučuju plivanje najmanje dva-tri puta nedeljno. Starijima je ono idealno za očuvanje kondicije i prevenciju srčanih, plućnih i reumatičnih bolesti, ali i kao svojevrstan “eliksir” za produženje mladosti.

Plivanjem se trenira celokupna muskulatura tela, ruke, ramena, leđa, grudni koš, zadnjica i noge, stiče se zavidna kondicija i izdržljivost, pa se usporava proces starenja. Osim što produžuje mladost, plivanje koristi i lepoti tela. Postoje četiri glavne tehnike plivanja i sve su podjednako korisne za zdravlje. To su klasično prsno plivanje, prsni kraul, leđni kraul i delfin.

Voda stvara otpor kretanju, pa se izgrađuju i jačaju mišići grudnog koša, leđa i vrata, učvršćuju mišići bedra, zadnjice i nogu, te se posebno leđnim plivanjem povećavaju i jačaju grudi. Tako ojačani mišići čvrsto drže i rasterećuju zglobove, pa se oni laganije pokreću, mnogo su manje podložni degenerativnim promenama, a kod već obolelih tegobe se smanjuju.

Zbog prividno manje težine tela u vodi, pokreti se lakše izvode, što je posebno značajno za obolele od spondiloze, artroze i ostalih bolesti koštano-zglobnog sistema. Zato je bolesnicima mnogo lakše da vežbaju obolele zglobove i kičmu u vodi, nego na suvom. Osim toga, plivanjem se troše kalorije i podstiče mršavljenje.

Zbog povoljnog delovanja vode na čovekovo psihofizičko zdravlje plivanje se preporučuje svima, bez obzira na pol i godine. Bilo bi idealno da se plivanje ne ograniči samo na letnje mesece, već da se upražnjava stalno, jer je to najbolji način da se održi kondicija, stekne i sačuva dobra linija i što je najvažnije očuva zdravlje. Zato, odlazak na bazen treba praktikovati što češće.

Foto: littledowncentre.co.uk

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Prijava na njuzleter

Ekskluzivne promotivne ponude wellness i spa hotela na vašu email adresu, jednom nedeljno. Prijavite se.