Šta je i čemu služi tepidarijum?

Šta je i čemu služi tepidarijum?

Pri odlasku u spa centar, primetićete brojne sadržaje za koje niste baš sigurni kako se koriste i čemu tačno služe. Pored standardnih sadržaja poput bazena ili saune, jedan od popularnijih je i tepidarijum.

Tepidarijum zapravo predstavlja grejni ležaj, koji toplotnim zračenjem prijatno deluje na organizam i opuštanje mišića. Klupe su zagrejane do približne temperature tela, od 37 do 39 stepeni Celzijusa. Na ovaj način postiže se da telo odaje otprilike onoliko toplote koliko i prima.

Time se postiže opuštanje mišića i nervnog sistema. Telo se zagreva bez znojenja, a usled toplote krvni sudovi se šire, što poboljšava protok krvi i jača imunitet.

Tepidarijum Angella Kopaonik

Tepidarijum u hotelu Angella, na Kopaoniku

Korišćenje tepidarijuma preporučuje se kao priprema za boravak u parnom kupatilu, ali se može koristiti i nezavisno od toga, npr. između dva boravka u sauni. Vazduh u prostoriji sa tepidarijum klupama je srednje vlažnosti, a preporučen boravak je 15-20 minuta.

Tople klupe su izrađene od tvrdog materijala, ali dizajnirane tako da prijaju kičmi prilikom ležanja, sa uzdignutom glavom i nogama u odnosu na standardni položaj pri ležanju.

Za korišćenje tepidarijuma nema starosnih granica, mogu ga koristiti i mlađe i starije osobe. Ovde možete pogledati hotele koji u ponudi imaju tepidarijum.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Prijava na njuzleter

Ekskluzivne promotivne ponude wellness i spa hotela na vašu email adresu, jednom nedeljno. Prijavite se.