Šta je i čemu služi tepidarijum?

Šta je i čemu služi tepidarijum?

Pri odlasku u spa centar, primetićete brojne sadržaje za koje niste baš sigurni kako se koriste i čemu tačno služe. Pored standardnih sadržaja poput bazena ili saune, jedan od popularnijih je i tepidarijum.

Tepidarijum zapravo predstavlja grejni ležaj, koji toplotnim zračenjem prijatno deluje na organizam i opuštanje mišića. Klupe su zagrejane do približne temperature tela, od 37 do 39 stepeni Celzijusa. Na ovaj način postiže se da telo odaje otprilike onoliko toplote koliko i prima.

Time se postiže opuštanje mišića i nervnog sistema. Telo se zagreva bez znojenja, a usled toplote krvni sudovi se šire, što poboljšava protok krvi i jača imunitet.

U vreme brzog načina života, poseta SPA centru i relaksacija na tepidarijumu, uz korišćenje saune ili parnog kupatila, sve je češći izbor ljudi i to čak dva ili tri puta nedeljno. Zahvaljujući benefitima koje korišćenje tepidarijuma ima na naš organizam, nekoliko poseta mesečno je sasvim dovoljno za redukciju stresa i održavanje organizma zdravim. Korišćenje tepidarijuma često se savetuje i onima koji imaju probleme sa mišićnim sistemom organizma.

Takođe, opuštanje u SPA centru sa posebnim fokusom na tepidarijume se preporučuje i onima kojima je potrebna detoksikacija organizma, izbacivanje štetnih materija, ali i generalno opuštanje bez telefona i pametnih uređaja.

Kako se koristi tepidarijum?

Korišćenje tepidarijuma preporučuje se kao priprema za boravak u parnom kupatilu, ali se može koristiti i nezavisno od toga, npr. između dva boravka u sauni. Vazduh u prostoriji sa tepidarijum klupama je srednje vlažnosti, a preporučen boravak je 15-20 minuta.

Tople klupe su izrađene od tvrdog materijala, ali dizajnirane tako da prijaju kičmi prilikom ležanja, sa uzdignutom glavom i nogama u odnosu na standardni položaj pri ležanju.

Za korišćenje tepidarijuma nema starosnih granica, mogu ga koristiti i mlađe i starije osobe. Ovde možete pogledati hotele koji u ponudi imaju tepidarijum i jednostavno rezervisati svoj SPA odmor bez provizije.

Tepidarijum je simbol opuštanja u SPA centru, verovatno jedan od najboljih načina da se opustite, bez obzira na to koliko imate godina.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Prijava na njuzleter

Ekskluzivne promotivne ponude wellness i spa hotela na vašu email adresu, jednom nedeljno. Prijavite se.