Šta posetiti na Zlatiboru?

Šta posetiti na Zlatiboru?

Tokom cele godine hoteli na Zlatiboru imaju veliku popunjenost smeštajnih kapaciteta, što nam govori da postoji veliko interesovanje za odmor na ovoj planini. Mnogi gosti se zaustave na onome što nude hotel i turistički centar, a ima toliko lepih lokacija u blizini koje vredi posetiti.

Zato kad sledeći put krenete na Zlatibor, imajte na umu posetu ovim zanimljivim atrakcijama:

 

Zlatiborsko jezero

Pri poseti Zlatiboru, još pre više od 120 godina, kralj Aleksandar Obrenović je podržao lokalno stanovništvo u tome da od Zlatibora naprave vazdušnu banju. Mestu je promenjen naziv u Kraljeve vode, izgrađena je česma, a danas se tu nalazi jezero koje posećuje veliki broj turista.

Zlatiborsko jezero

Zlatiborsko jezero

Leti se po njemu mogu voziti pedaline, dok zimi služi kao klizalište. Dugo je 150m a široko 50m, dok se oko njega nalaze popločano šetalište, visoki borovi i objekti poput pošte, pijace, restorana, autobuske stanice itd.

 

Ribničko jezero

Na samo 8 km od naselja Zlatibor, nalazi se veštačko jezero, dugo 2 km. Služi za snabdevanje pijaćom vodom naselja Kraljeve vode i Čajetine.

Ribničko jezero, Zlatibor

Ribničko jezero na Zlatiboru. Izvor: goldgondola.rs

Okruženo je četinarskom šumom, sa potpuno bistrom i čistom vodom, a bogato je i različitim vrstama ribe. Ribničko jezero služi i za ribolov, a zvanično je zabranjeno kupanje u njemu.

 

Stopića pećina

Sa ulaznim otvorom širokim 35 metara i visokim 18 metara, Stopića pećina već na prvi utisak deluje impresivno. Duga je blizu 2 km, a sastoji se od 5 celina. Nije naročito bogata pećinskim ukrasima, ali je poznata po bigrenim kadama.

Stopića pećina, Zlatibor

Bigrene kade u Stopića pećini. Autor: Čedomir Žarković, Wikipedia

 

Staro selo Sirogojno

U selu Sirogojno nalazi se jedini muzej na otvorenom u Srbiji „Staro selo“. Tu su postavljene stare brvnare iz svih delova Zlatibora. Posetioci mogu pogledati stalnu muzejsku postavku, a tu su i suvenirnica, krčma, dvorana, apartmanske zgrade itd.

Staro selo Sirogojno

Staro selo Sirogojno. Izvor: sirogojno.rs

 

Drvengrad na Mokroj gori

Etno selo Drvengrad, smešteno na Mećavniku, delo je poznatog reditelja Emira Kusturice. Izgrađeno u autentičnom stilu, ali sa savremeno opremljenim objektima predstavlja mesto koje obavezno treba posetiti.

Drvengrad i Šarganska osmica

Drvengrad i Šarganska osmica. Izvori: trover.com i turizamuzica.org.rs

Posebnu atrakciju predstavlja Šarganska osmica, pruga uskog koloseka koja je povezivala Užice i Višegrad, preko prevoja Šargan, između Tare i Zlatibora. Savlađuje 300 metara uzbrdice i formira savršenu osmicu.

Duga je 13 kilometara, na njoj je 20 tunela i desetak mostova. Danas se Šarganskom osmicom vozi veliki broj turista.

 

Vodopad Gostilje

Na 25 km od centra Zlatibora, sa visine od 20 metara obrušava se voda, formirajući jedinstven vodopad. A nizvodno potok gradi još nekoliko manjih vodopada.

Vodopad Gostilje Zlatibor

Vodopad Gostilje na Zlatiboru. Izvor: stczlatibor.rs

Voda je prilično hladna, a stojeći sa strane osetićete efekat hladnog tuša, što leti veoma prija. U blizini vodopada smešten je riblji restoran sa odličnom pastrmkom na žaru.

 

Dino park

Najnovija atrakcija na Zlatiboru je Dino park. Na površini od 3 hektara posetiocima je dostupno mnoštvo raznolikog sadržaja: avantura park, zip-line, veštačka stena, 6D bioskop, poligoni za vožnju kvadova itd.

Dino park Zlatibor

Dino park na Zlatiboru. Izvor: dinopark.rs

Ako niste znali čime biste animirali decu, ovime će sigurno biti oduševljena!

Ukoliko vam je potreban smeštaj, ovde možete pogledati spisak hotela na Zlatiboru i njihove promo pakete.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Prijava na njuzleter

Ekskluzivne promotivne ponude wellness i spa hotela na vašu email adresu, jednom nedeljno. Prijavite se.