Šta posetiti na Zlatiboru?

Šta posetiti na Zlatiboru?

Tokom cele godine hoteli na Zlatiboru imaju veliku popunjenost smeštajnih kapaciteta, što nam govori da postoji veliko interesovanje za odmor na ovoj planini. Mnogi gosti se zaustave na onome što nude hotel i turistički centar, a ima toliko lepih lokacija u blizini koje vredi posetiti.

Šta posetiti na Zlatiboru?

Zato kad sledeći put krenete na Zlatibor, imajte na umu posetu ovim zanimljivim atrakcijama.

Zlatiborsko jezero

Pri poseti Zlatiboru, još pre više od 120 godina, kralj Aleksandar Obrenović je podržao lokalno stanovništvo u tome da od Zlatibora naprave vazdušnu banju. Mestu je promenjen naziv u Kraljeve vode, izgrađena je česma, a danas se tu nalazi jezero koje posećuje veliki broj turista. Osim što je jezerce idealno mesto za uživanje i opuštanje, danas su jezero i trg pored mesto brojnih dešavanja, te pri poseti Zlatiboru u sezoni uvek možete računati na neki koncert, nastup, animacije i sadržaje koji mogu biti zanimljivi vama, ali posebno najmlađim gostima.

Zlatiborsko jezero

Zlatiborsko jezero

Leti se po njemu mogu voziti pedaline, dok zimi služi kao klizalište. Dugo je 150m a široko 50m, dok se oko njega nalaze popločano šetalište, visoki borovi i objekti poput pošte, pijace, restorana, autobuske stanice itd.

Kada govorimo o tome šta posetiti na Zlatiboru, koliko želite da se opustite kraj jezera u centru Zlatibora, izaberite neki od kafića ili restorana u okolini i uživajte u piću, dobroj hrani i lepom pogledu.

Ribničko jezero

Na samo nekoliko kilometara od samog centra Zlatibora nalazi se veštačko jezero – prelepo Ribničko jezero. Jezero je okruženo jako lepom četinarskom šumom, ima izuzetno bistru planinsku vodu, a bogato i je različitim vrstama ribe. U pitanju je drugo po veličini jezero na Zlatiboru, a njegova dužina iznosi oko 2 kilometra. 

Ovo jezero je nastalo sedamdesetih godina prošlog veka kada je pregrađena reka Crni Rzav zbog čegea jezero ima i veliku branu na sredini. Razlog izgradnje jezera i brane je potreba za snabdevanjem Čajetine i naselja Kraljeve Vode vodom.

Ribničko jezero, Zlatibor

Ribničko jezero na Zlatiboru. Izvor: goldgondola.rs

Iako je kupanje u Ribničkom jezeru zvanično zabranjeno, kupača u letnjem periodu ima, ali je veći deo posetilaca jezeru fokusiran na ribolov. Uz ribolov, i sama šetnja pored jezera je dobar izbor pri poseti Zlatiboru.

Izgradnjom Gold gondole od Zlatibora do Tornika omogućen je još jednostavniji dolazak do Ribničkog jezera i to možete učiniti izlaskom iz gondole na međustanici. Cena pojedinačne povratne karte za vožnju gondolom je 1.000, dok za određene kategorije putnika i decu postoje i popusti, te je cena nešto niža.

Do Ribničkog jezera svakako možete doći i kolima, kako se jezero nalazi na oko 8 kilometara od centra Zlatibora. 

Stopića pećina

Stopića pećina se nalazi na severoistočnoj strani Zlatibora, u blizini sela Rožanstvo i Trnava i veoma blizu puta Zlatibor-Sirogojno zbog čega je do nje izuzetno jednostavno doći. Ovaj speleološki objekat je jedan od najprestižnijih u Srbiji, a od centra Zlatibora je udaljena samo 19 kilometara. Istraživanja pećine počoela su početkom prošlog veka, a prve podatke o ovoj pećini ubeležio je naš poznati istraživač Jovan Cvijić.

Stopića pećina, Zlatibor

Bigrene kade u Stopića pećini. Autor: Čedomir Žarković, Wikipedia

Inače, Stopića pećina je dobila naziv po zaseoku Stopići. Zahvaljujući sjajnim karakteristikama i očuvanim morfološkim i hidrološkim obeležjima, najpre bigrenih kada, ova pećina je 2005. godine stavljena pod zaštitu države kao spomenik prirode, zaštićeno prirodno dobro od izuzetnog značaja. Pećinu možete obići uz vodiča, a do nje veoma jednostavno možete doći kolima od centra Zlatbora za samo petnaestak minuta vožnje.

Najbolje SPA hotele na Zlatiboru možete rezervisati na ovom linku.

Staro selo Sirogojno

U selu Sirogojno nalazi se jedini muzej na otvorenom u Srbiji „Staro selo“. Tu su postavljene stare brvnare iz svih delova Zlatibora. Posetioci mogu pogledati stalnu muzejsku postavku, a tu su i suvenirnica, krčma, dvorana, apartmanske zgrade.

Ovaj jedinstveni muzej na otvorenom nalazi se na 26 kilometara od Zlatibora i obuhvata površinu od pet hektara. Osnovna ideja muzeja je očuvanje brvnara i kuća iz raznih delova Zlatibora. Prva celina muzeja čini skup kuća koje su sačuvale svoj inicijalni izgled i namenu, te one čine stalnu postavku. Druga celina su kuće koje su sačuvale svoj prvi izgled, ali je njihova namena promenjena, te su sada adaptirane i prilagođene turističkim potrebama. Danas se tu nalaze krčma, apartmanske zgrade, prodavnica suvenira…

Staro selo Sirogojno

Staro selo Sirogojno. Izvor: sirogojno.rs

Sirogojno, svojevrsni muzej na otvorenom je jedinstveno svedočanstvo kulture života u ovom kraju u 19. i 20. veku. Tada, u ovom kraju, živelo se u zadrugama sa čak 50 članova.

Drvengrad na Mokroj gori

Etno selo Drvengrad, smešteno na Mećavniku, delo je poznatog reditelja Emira Kusturice i jedna od obaveznih destinacija kada govorimo o tome šta posetiti na Zlatiboru. Izgrađeno u autentičnom stilu, ali sa savremeno opremljenim objektima predstavlja mesto koje obavezno treba posetiti. Drvengrad ima kopiju grada, ukupno 13 ulica, 2 trga, 2 sokačeta, bioskop, crkvu, pijacu, sportski centar, restorane, teniske terene. Ulice i trgovi ovog etno sela nose imena i nazive popularnih ličnosti iz sveta književnosti, filma, sporta.

Drvengrad i Šarganska osmica

Drvengrad i Šarganska osmica. Izvori: trover.com i turizamuzica.org.rs

Kako je u ovom gradiću sve izgrađeno od drveta, kako i samo ime kaže, posebna atrakcija su brvnare, njih oko 50, a koje su prenete iz okolnih zlatiborskih sela čime svedoče o načinu života i arhitekturi ovog kraja.

Posebnu atrakciju predstavlja Šarganska osmica, pruga uskog koloseka koja je povezivala Užice i Višegrad, preko prevoja Šargan, između Tare i Zlatibora. Savlađuje 300 metara uzbrdice i formira savršenu osmicu. Duga je 13 kilometara, na njoj je 20 tunela i desetak mostova. Danas se Šarganskom osmicom vozi veliki broj turista.

Do Drvengrada se od Zlatibora stiže za oko 40 minuta lagane vožnje.

Vodopad Gostilje

Na 25 km od centra Zlatibora, sa visine od 20 metara obrušava se voda, formirajući jedinstven vodopad. A nizvodno potok gradi još nekoliko manjih vodopada. Voda je prilično hladna, a stojeći sa strane osetićete efekat hladnog tuša, što leti veoma prija.

Vodopad Gostilje Zlatibor

Vodopad Gostilje na Zlatiboru. Izvor: stczlatibor.rs

U pitanju je jedna od najatraktivnijih destinacija u blizini Zlatibora, posebno kada govorimo o hidrološkim atrakcijama. Uz obilazak vodopada, imate mogućnost šetnje kroz prelepu prirodu uređenim stazama za šetnju. Gostima su dostupni i dečije igralište, kao i fudbalski teren i uređeni bazen za kupanje koji se puni izvorskom vodom. Za kompletan užitak na početku prilaznog puta nalazi se i restoran izgrađen u etno stilu.

Do vodopada Gostilje se stiže za oko pola sata vožnje od Zlatibora.

Dino park

Jedna od najnovijih atrakcija na Zlatiboru je Dino park – tematski park, zabavno – edukativnog karaktera koji pruža jedinstvenu zabavu za sve uzraste. Prostire se na površini od 6 hektara, u srcu Zlatibora. Daleko od gradske gužve, na čistom vazduhu u borovoj šumi, na ovoj lokaciji svi posetioci će pronaći svoj kutak za uživanje.

Dino park Zlatibor

Dino park na Zlatiboru. Izvor: dinopark.rs

Dino park obuhvata dvadeset multimedijalnih replika dinosaurusa iz doba Krede i Jure i dvadeset raznovrsnih sadržaja iz sveta moderne tehnologije. Uz to, tu su i avantura park, zip line, veštačka stena, 6D bioskop, air soft, streličarstvo, kvadovi za decu, poligon za rolere i trotinete i brojni drugi sadržaji.

Cena ulaznica (2022.) u Dino park kreću se od 600 dinara za decu od 3 do 15 godina, preko cene od 850 dinara za odrasle osobe, do paketa za porodice od 1200 dinara pa naviše. Poseta Dino parku biće posebno jednostavna ukoliko ste smešteni u nekom od sjajnih hotela u neposrednoj blizini parka, poput hotela Konak, hotela Buket, Čigota

Ukoliko vam je potreban smeštaj, ovde možete pogledati spisak hotela na Zlatiboru i njihove promotivne pakete.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Prijava na njuzleter

Ekskluzivne promotivne ponude wellness i spa hotela na vašu email adresu, jednom nedeljno. Prijavite se.