Utisci iz Termi Laško

Utisci iz Termi Laško

Obišao sam dosta spa hotela u Srbiji, ali do oktobra ove godine nisam imao priliku da vidim šta Slovenija nudi. Dosta sam priča čuo o slovenačkim termama, mada sam oduvek bio siguran da nisu sve terme iste i da se sigurno razlikuju, kako po ceni tako i po uslugama. Prvi put sam preko agencije Odeon posetio Terme Laško i bio u situaciji da neke slovenačke terme uporedim sa našim hotelima.

Kako doći do Termi Laško?

Terme Laško se nalaze u istočnoj Sloveniji, što je vrlo popularna oblast obzirom da je nama u Srbiji najbliža. Od granice sa Hrvatskom su udaljene tačno sat vremena vožnje. Sa autoputa Zagreb – Ljubljana se može skrenuti već kod izlaska za Krško, gde se magistralnim putem ka severu dolazi do malog mesta Laško. Za one koji nisu vozili do Zagreba, vrlo je lako stići od Beograda, što bi neki rekli “putem bratstva i jedinstva”, verovatno najdosadnijim autoputem kojim ste ikada vozili.

Laško kao mesto

Laško se po mnogo čemu deklariše kao banja i nalazi se na reci Savinji. Prvi put se pominje još oko 1.200 godine, a status opštine stiče 1927. godine. Na severu je prvo veće mesto Celje. Danas je Laško poznato po festivalu piva i cveća. Laško i jeste primarno mnogima asocijacija na pivo a tradicija je jako duga. To se oseti naravno i pri ulasku u hotel gde uopšte nije čudno videti točilice Laškog piva.

Mi se nismo mnogo kretali van hotela, što mislim da je bila greška, jer Laško možete vrlo lako obići, praktično je varošica, za naše pojmove.

Hotel Thermana Park Laško

Hotel je kategorizovan sa 4 zvezdice. Prvo što zapažam je da se hotel nalazi tik pored reke. Okolina nije baš klasična priroda, kao što je to slučaj kod nekih drugih termi, već imate osećaj da ste u nekom prigradskom naselju. Svakako jeste lep pogled ka obližnjim brdima, ali mislim da neki drugi hoteli imaju i lepšu okolinu.

Ipak, sam hotel je jako velik, sa prostranim ulaznim holom. Recepcioneri su bili jako ljubazni, a prema načinu govora prepoznajem da su im gosti sa naših prostora redovni, jer je osoblje govorilo, kako oni kažu, srpsko-hrvatski jezik vrlo tečno (inače karakteristično za starije generacije da naš jezik jako dobro znaju). Polupansion po osobi se kreće od 60 evra, pa na više, zavisno od perioda godine.

Jako volim velike i prostrane hotele, a hotel Thermana definitivno to jeste. Lift se u prizemlju otključava, pokreće, isključivo karticom koju smo dobili za sobe. Bili smo smešteni na četvtom spratu. Tek tada stičem uvid kako izgledaju hodnici hotela i moram da priznam da nešto slično nisam video. Možda će zvučati grubo, ali u osnovi podseća na velike zatvore iz filmova, ali daleko od toga da je osećaj neprijatan, šta više, hodnici su tako lepo sređeni da je uživanje kretati se kroz njih.

Polovina soba ima pogled na reku, inače postoji i minimalna doplata za te sobe, cenim da je ta strana daleko bolja. Naša soba je gledala na drugu stranu, blizina je puta, nije bučan saobraćaj, ali dalji pogled je daleko lepši, ka brdima. Prvi utisak da se soba jako dobro greje, praktično smo otvarali terasu na svakih sat vremena, mada je moguće i korigovati klimu. Svaka druga soba imala je prostranu terasu. Sobe su jako lepe, komforne i čiste. Bez ikakvog preuveličavanja, bilo je jako prijatno boraviti u njima. Kupatilo me posebno oduševilo jer je imalo klizna vrata i veliku tuš kabinu.

Restoran i hrana

Polupansion nam je naravno omogućio doručak i večeru u hotelu. Restoran se nalazi na prvom spratu, do njega smo išli liftom. Izuzetno prostran restoran, kao i sam hotel, sa posluženjem na bazi švedskog stola. Imali smo slatke muke oko odabira hrane, nemam zamerki. Posebno nas je oduševio domaći wafel. Doručak je bio više nego korektan, praktično 10 kombinacija jela.

 

Ono što me najviše iznenadilo bile su cene pića u restoranu. Jedan decilitar vina koštao je samo 1 evro, što je bilo prijatno iznenađenje u poređenju sa nekim većim hotelima u Srbiji, gde je ista količina vina čak 2.5 puta skuplja. Imao sam utisak da su cene prilagodili našim turistima, a od ljudi iz agencije Odeon saznajem da je ovaj hotel već dugo među top 3 najprodavanija u Srbiji za oblast Slovenije.

Aqua park, bazen i saune

Termalni ugođaj se praktično sastoji iz dva dela: velikog bazena i dela sa saunama. Do njih se dolazi krajnjim liftom, do prizemlja. Bade mantile i peškire smo poneli iz sobe. Bilo je moguće uzeti i dodatni peškir na recepciji aqua dela, a cena je iznosila 3 evra. Važno je bilo poneti karticu iz sobe jer je to praktično bio dokaz da smo gosti hotela (to što nosimo bade mantile je manje važno).

Bazen je radio do 21 sat, a saune do 22. Prvo smo posetili bazen i moram da priznam da je prvi utisak fascinantan. Ogromna prostorija nalik areni, sa visokim krovom u obliku polulopte koji se rotira i u letnjem periodu otvara. Veliki kružni bazen i nekoliko đakuzija na drugom nivou, iznad bazena (posebno interesantno), uz povezanost bazena sa spoljnim bazenom. Uz sve to i akvagan. Finalni osećaj, kao da smo u nekom atraktivnom aqua parku.

Moram da priznam, nisam očekivao toliko sadržaja. Poređenja radi, ceo termalni deo nije ni približno Termama Olimia, ali je ispred svega što sam imao prilike da vidim u Srbiji.

Nakon bazena, posetili smo saune. Slovenci pod saunama podrazumevaju i parno kupatilo, tako da je ceo taj segment, uz hladni bazen, obuhvaćen pod pojmom sauna. Kao i u većem delu Slovenije, u saunama je zabranjeno biti u kupaćem. Peškiri su naravno dozvoljeni, osim u parnom kupatilu (gde morate biti potpuno nagi) i ceo ovaj segment priče je nama u Srbiji vrlo čudan, dok je na zapadu sasvim normalno da neki gologuzan iz Austrije sedi tik do vas u sauni. Moraćemo da poradimo na ovome, ali svakako zaboravite na kupaći, ponesite peškir, ogrnite se i prepustite uživanju. Veoma je prijatno.

Prednosti i mane

Da krenem od mana. Iskreno, teško ih je pronaći, ali kao što sam već napisao, nisam bio oduševljen bližom okolinom hotela. Kad bacite pogled u daljinu već je bilo lepše, ali daleko od toga da ovo može da utiče na neodlazak u ovaj hotel. Kao drugu manu mogu da navedem radno vreme bazena. Mislim da im ništa neće faliti da rade još sat vremena duže.

Oko prednosti ću biti malo više subjektivan, obzirom da volim velike hotele, ovaj je upravo jedan od njih. Termalni deo je stvarno fascinantan i mnogima koji dolaze po prvi put u ovaj hotel će sigurno biti doživljaj. Ljubaznost osoblja je na visokom nivou, a cene pića su mi bile dodatni pokazatelj da smo baš mi ciljna grupa ovog hotela.

Najiskrenije, vratio bih se ponovo u ovaj hotel. Možda ne baš svake godine, cenim da bi mi dosadio posle trećeg dolaska, ali ovaj prvi put je samo početak.

Miloš Petrović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Prijava na njuzleter

Ekskluzivne promotivne ponude wellness i spa hotela na vašu email adresu, jednom nedeljno. Prijavite se.