Bonton u saunama

Bonton u saunama

Sauna predstavlja malu prostoriju kao mesto za suvo ili vlažno zagrevanje tela. Moderna sauna vodi poreklo od finske saune. U severnoj Evropi se sauna koristi vekovima, a u poslednjih stotinak godina se sve više koristi u celom svetu.

Danas postoji mnogo spa centara koji imaju saunu u svojoj ponudi. Veoma je važno naučiti pravila ponašanja koja važe tokom tretmana u sauni, kako ne bi došlo do neprijatnih situacija.

Neka od osnovnih pravila ponašanja odnose se na to da tokom tretmana treba biti tih kako ne biste smetali ljudima pored vas, u saunu treba ući brzo kako bi u nju prodrlo što manje hladnog vazduha i obavezno treba sedeti na peškiru a ne direktno na klupi.

Na internet forumima povela se diskusija o ovoj temi. Ljudi uglavnom smatraju da je kultura ponašanja korisnika sauni kod nas na niskom nivou i da je potrebno edukovati kako same korisnike tako i vlasnike i osoblje spa centara.

Najviše zamerki ima na bahato ponašanje korisnika, nošenje sintetičkih kostima ili šorčeva, nekorišćenje peškira i slične probleme koji dovode do nehigijenskih uslova usled kojih „kulturni“ korisnici ne mogu u potpunosti da se prepuste užitku i iskoriste sve blagodeti koje pruža sauna.

Ovi problemi se uglavnom mogu rešiti boljom edukacijom korisnika saune. Deo krivice svakako se odnosi i na vlasnike spa centara i njihovo osoblje koje dopušta svojim klijentima da se ponašaju po svom nahođenju i ne poštuju osnovni bonton. Dovoljno je samo da pogledaju kako rade spa centri u drugim zemljama koje imaju dužu tradiciju korišćenja saune i preslikati njihov model kod nas, od opreme koja se koristi u saunama do jednostavnih pravila ponašanja koje treba predočiti korisnicima saune.

Foto: winecellardesigns.biz

2 komentara

 • Baš divno što je napisan ovaj tekst.

  Još samo da se neki od Spa centara kod nas i počne da primenjuje pravila ovde predočena i moći ćemo da uživamo.

 • Srpski sauna bonton:

  1) U saunu se ulazi skroz mokar neposredno pre tuširanja
  2) U saunu se ulazi što je moguće bučnije, vrata ne zatvarati skroz do kraja, nego pustiti malo ventilacije
  3) Ni slučajno ne reći Dobar dan prisutnima u sauni, dovoljno ih je samo mrko pogledati
  4) Po sopstvenom nahodjenju sipati nekoliko kašika vode na kamenje, i nikako ne pitati druge prisutne da li im smeta?
  5) U saunu se ulazi u što je moguće dužem šorci (muškarci) i jednodelnom sintetičkom kupaćem koji prekriva što je moguće veći deo tela (žene) kako bi koža što manje „disala“, papuče su obavezne za osobe oba pola
  6) Peškir ni slučajno ne unositi u saunu, nego direktno sesti ili leći na klupe na način da se zauzme što je moguće više mesta
  7) Čim počne preznojavanje, poželjno je početi sa trljanjem znoja
  8) Pričati što je moguće glasnije
  9) Ostavi za sobom što je moguće veću baricu znoja na klupi
  10) Direktno iz saune ući u jakuzi, tuširanje nije preporučljimo zbog uštede vode.

  Ovu proceduru ponoviti 3 puta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Prijava na njuzleter

Ekskluzivne promotivne ponude wellness i spa hotela na vašu email adresu, jednom nedeljno. Prijavite se.