Bonton u saunama

Bonton u saunama

Sauna predstavlja malu prostoriju kao mesto za suvo ili vlažno zagrevanje tela. Moderna sauna vodi poreklo od finske saune. U severnoj Evropi se sauna koristi vekovima, a u poslednjih stotinak godina se sve više koristi u celom svetu.

Danas postoji mnogo spa centara koji imaju saunu u svojoj ponudi. Veoma je važno naučiti pravila ponašanja koja važe tokom tretmana u sauni, kako ne bi došlo do neprijatnih situacija.

Neka od osnovnih pravila ponašanja odnose se na to da tokom tretmana treba biti tih kako ne biste smetali ljudima pored vas, u saunu treba ući brzo kako bi u nju prodrlo što manje hladnog vazduha i obavezno treba sedeti na peškiru a ne direktno na klupi.

Na internet forumima povela se diskusija o ovoj temi. Ljudi uglavnom smatraju da je kultura ponašanja korisnika sauni kod nas na niskom nivou i da je potrebno edukovati kako same korisnike tako i vlasnike i osoblje spa centara.

Najviše zamerki ima na bahato ponašanje korisnika, nošenje sintetičkih kostima ili šorčeva, nekorišćenje peškira i slične probleme koji dovode do nehigijenskih uslova usled kojih „kulturni“ korisnici ne mogu u potpunosti da se prepuste užitku i iskoriste sve blagodeti koje pruža sauna.

Ovi problemi se uglavnom mogu rešiti boljom edukacijom korisnika saune. Deo krivice svakako se odnosi i na vlasnike spa centara i njihovo osoblje koje dopušta svojim klijentima da se ponašaju po svom nahođenju i ne poštuju osnovni bonton. Dovoljno je samo da pogledaju kako rade spa centri u drugim zemljama koje imaju dužu tradiciju korišćenja saune i preslikati njihov model kod nas, od opreme koja se koristi u saunama do jednostavnih pravila ponašanja koje treba predočiti korisnicima saune.

Foto: winecellardesigns.biz

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Prijava na njuzleter

Ekskluzivne promotivne ponude wellness i spa hotela na vašu email adresu, jednom nedeljno. Prijavite se.