Utisci iz hotela Tonanti - SPA centar, hrana, sobe

Hotel Tonanti – iskustvo i utisci jedne SPA porodice

Piše: Đorđe Arsić

Za hotel Tonanti u Vrnjačkoj Banji smo saznali u reklamama i pojedinim medijima, primetili cene koje su nas zaintrigirale u poređenju sa drugima i već smo imali dovoljnu želju za istražiti. U hotelu smo bili dva puta – jednom kao par i drugi put porodično, sa dvoje od troje “dece”, uzrasta 14 i 20 godina.

Putovanje do hotela

Do Vrnjačke Banje smo putovali novim autoputem Miloš Veliki, još nedovršenim, ali smo se nadali da će se gradnja nastaviti i da će se bar naša deca provozati jednom celim, završenim putem.

Dolazak u hotel

Hotel se nalazi na uzvisini nedaleko od samog centra Vrnjačke Banje – blizu svega, a opet malo izdvojen. Ono što prepoznate već pri ulasku je iskren osmeh i odlična uslužnost osoblja koje je već tu pred vratima hotela i vama na raspolaganju. Možete ostaviti uključen automobil, izaći sa rukama u džepovima, a za ostalo će se pobrinuti osoblje – parkirati vaše vozilo, preneti stvari do sobe i sve to u rekordnom roku. Uz ovakvo iskustvo već na početku, zaista postaje nevažno to što iskusni primetite da u periodima praznika i špiceva hotel nema dovoljno parking mesta, već se automobili parkiraju na iznajmljenom placu-livadi na 100 metara od hotelam važno je da hotel ima opciju ako se dese veće gužve.

Pristup im je takav da daju sve od sebe, ponekad samo nama svojstvenim majstorima improvizacije, a to treba ceniti i svakako pohvaliti.

Osoblje hotela Tonanti

Kada hotel Tonanti uporedimo sa drugim hotelima u kojima sam bio, njihov pristup je takav da su zaposlili mlade i pre svega pozitivne klince koji su željni iskustva i dokazivanja. To se vidi na svakom koraku. Verujemo da je u pitanju i to što Vrnjačka Banja ima turističku tradiciju i školu za turističke radnike, ali verujemo i da je u pitanju drugačiji mentalitet od, recimo, zlatiborskog, koji stvara potpuno drugačiji utisak.

U hotelu se jednostavno svi trude oko vas da bi bilo krajnje nepošteno reći bilo šta negativno o osoblju. Čak i poneki propust se lako može zanemariti pošto to dolazi sa iskustvom, a jedino vredan rad i prilika koju su ti mladi ljudi dobili, učiniće ih dovoljno iskusnim.

Sobe hotela

Prilikom gostovanja u porodičnoj varijanti, imali smo rezervisane dve sobe – na istop spratu i hodniku. Već prilikom dolaska uočeno je da automatska klimatizacija za sobu u kojoj su deca ne funkcioniše, što se dešava i obično brzorešava. I da dok smo shvatili šta se dešava već smo dobili novu sobu, na istom spratu, u istom hodniku. I sve to u vreme praznika – bez da smo išta tražili. Za svaku pohvalu.

Uzeli smo Lux dvokrevetne sobe koje su veće površine, sa praktično dodatim kutkom sa foteljama i stočićem. Glanc nove, vrhunska udobnost kreveta i kvalitet posteljine. Rasveta odlična, TV velikog formata, plakar za garderobu odvojen u niši. Kupatilo odvojenom crnim staklenim vratima, sav neophodan pribor na mestu, uz to i digitalno upravljanje klimom, rasvetom, pozivom i “do not disturb” funkcijom.

Na jednom od nivoa hotela postoji i salon lepote za dame koje žele urednu frizuru, dok su nam masaže bile nedostupne usled korone prvi put, a zbog prebukiranosti drugi put. Svakako, to ne smatramo nedostatkom.

Bade mantili i peškiri su kvalitetni i veliki – ne osećate se kao da ste u mini haljini dok idete na bazen, a toga ima i u dobrim hotelima.

SPA centar hotela Tonanti

Od wellness i SPA sadržaja hotel Tonanti ima unutrašnji bazen sa termalnom vodom temperature oko 30-32 stepena, pregrađenom vezom ka spoljašnjem delu bazena – čini mi se da je razlog da bi se održala temperatura unutrašnjeg dela jer termalni izvor ne može održati istu temperaturu vode unutra i spolja. Ovo nije minus jer je u letnjim mesecima, posebno u spoljašnjem bazenu, temperatura vode i iznad 30 stepeni kada su visoke spoljne temperature. Tokom zime jeste ograničavajući faktor, pošto se spoljni bazeni ne mogu koristiti.

Postoji i manji, spoljašnji bazen za decu, dubine oko 30 centimetara u kojem je topla voda, tako da klinci zaista mogu uživati. SPA sadržaji su u jako kvalitetnoj izvedbi – postoji i jedna posebna soba sa nekom kadom u kojoj je mineralna kupka i praktično neki plutajući mod opuštanja u nekom vidu skoro kao u blatu (Pojašnjenje: u pitanju je plutajuća magnezijumska kada. Plutanje kao novi vid wellness-a postaje sve vise popularno posebno kod kategorije zahtevnih klijenata koji wellness poznaju jako dobro. Koncept se zasniva na tome da se oponaša speciičnost Mrtvog mora, a to znači da 30% vode u plutajućem tanku čini magnezijum sulfat (MgSO4). Na taj način telo pluta u bestežinskom stanju i opušta se u okruženju sličnom kao kada smo se nalazili u majčinoj utrobi). Nismo bili radi da isprobamo pošto nismo imali dovoljno informacija o nivou higijene koji je primenjen, a realno nismo ni fanovi te vrste relaksa. 

Slana soba je za svaku pohvalu, ne izgleda sterilno kao u većini hotela, već se po podu nalaze ogromne količine soli koje možete razgrtati i lepo izmasirati i stopala dok se opuštate.

U segmentu wellnessa imao bih nekoliko konstruktivnih predloga. Prilikom prve posete primetili smo bazensku rasvetu koja blinka u nekoliko boja. Blinkanje je nestalo već pri prvoj narednoj poseti nakon što smo im to spomenuli. Za svaku pohvalu reakcija i unapređenje.

Dali smo i još jedan predlog – da od 19 časova kada većina, odnosno svi sa malom decom idu na večeru i praktično se ne vraćaju, ugasiti vodopad i laste, isključiti kompresore i pumpe i dimovati rasvetu, odnosno napraviti mirniju atmosferu u SPA uz prilagođenu muziku. Nisu svi željni buke vodopada od čega se muzika i ne čuje. U redu je koncept zabavnog vodenog parka za decu, super angažovane animatorke koja raspali decu da bazen proključa, ne vodeći računa da hotel nije tipa ekskurzije i rekreative za klince, već hotel sa 5 zvezdica i to treba razdvojiti u određenom terminu i delu bazena. Svakako, ništa vam ne može pomoći ako je vreme korone i svi smo u Srbiji, pa još oblačno i kiša napolju, tako da su svi na unutrašnjem bazenu – jer je u takvim slučajevima koncept odmora u bilo kom hotelu upitan iz mnogo aspekata. Zato i za ovaj hotel preporučujem da birate crne rupe u sezoni i uživate kada je manja gužva. Hotel je svakako odličan izbor za porodice.

Hrana u hotelu

Bili smo smešteni u hotelu na bazi polupansiona. Imaju izuzetan izbor za doručak i večeru, osoblje predusretljivo i nenametljivo. Za svaku pohvalu je segment gde možete cediti voće ili pripremiti svež obrok u varijanti bilo kog ceđenja, miksanja – sami ili uz pomoć osobe koja se u restoranu bavi samo time. Isti je princip i za paste – poseban pult, poseban asistent.

Vrste hleba i pecivo za plakati od muke nama koji smo na večitim dijetama. Izbor hrane je fantastičan i ne postoji opcija da nešto nestane do poslednjeg minuta termina za obrok.

U hotelu postoji i jedan a la carte restoran, vrlo često sa muzičkim programom prilagođenim renomeu kome hotel teži. Restoran je pomalo hladan po arhitektonskom stilu, nedostaju mu malo topline. Možda ne bi bilo loše angažovati nekog enterijeristu da malo našminka i utopli taj generalno lep i kvalitetan prostor. Nas na primer ništa nije zadržavalo da ostanemo duže od samog obroka, uz na primer neku čašu vina više.

Aktivnosti van hotela

Hotel ima i koncept aktivnog odmora sa izletima, panoramskim letenjem, rekreativnim aktivnostima i dosta toga još za šta mi realno u posetama do tri dana nismo baš zainteresovani, pošto bi to bila nadogradnja nakon par dana odmora kada se dopune baterije. Svakako, trud za svaku pohvalu.

Zamerke tokom boravka u Vrnjačkoj Banji

Ono što je velika zamerka – ne hotelu Tonanti, već Vrnjačkoj Banji je rad na gradilištima po banji već od 7 ujutru. Ipak, imamo razumevanja za to jer je Vrnjačka Banja u tom periodu imala veliko renoviranje šetališta.

Hotel Tonanti u poređenju sa drugim hotelima

Ukoliko bih uporedio hotel, recimo Tornik i hotel Tonanti kao dva hotela istog ranga (sa 5 zvezdica) – Tornik je recimo glamurozniji i ima veći wellness i SPA deo, ali nema spoljni bazen. Tonanti je za nijansu skromniji kada je u pitanju SPA, ali ima spoljni bazen, deo sa ležaljkama i uslugu koja je apsolutnoj broj 1 u Srbiji. Ima vrlo atraktivne cene kada se uporedi sa svim hotelima istog ranga u Srbiji i ima odlične promo ponude. Uz to, moj utisak je da hotel nekako ima dušu i toplinu – što treba da bude “role model” drugima. Zapravo, to nastaje bezuslovnoj posvećenošću svih koji tamo rade i to se da primetiti. Svakako ćemo biti njihovi gosti opet.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Prijava na njuzleter

Ekskluzivne promotivne ponude wellness i spa hotela na vašu email adresu, jednom nedeljno. Prijavite se.