Ovo je idealni redosled korišćenja sadržaja u SPA centru

Ovo je idealni redosled korišćenja sadržaja u SPA centru

Sigurno već znate da u spa centru moramo biti tihi, isključujemo mobilne telefone i poštujemo tuđu privatnost. Ali da li znate koji je ispravan redosled korišćenja SPA i wellness sadržaja?

Mnogi greše, kad primera radi, mokri nakon bazena odlaze direktno u saunu ili nakon saune odu direktno u parno kupatilo. Donosimo vam idealni raspored kako bismo vam pomogli u budućim uživanjima na pravi način i zato, krenimo redom.

Dok smo još suvi, po dolasku u SPA centar najpre koristimo slanu sobu. Po istraživanjima, njene blagodeti po disajne puteve u jednom boravku menjaju 3-4 dana provedena na moru. Odrasli mogu da provedu u njoj i do 40 minuta, dok je za decu preporuka 20 minuta.

Nakon slane sobe, možemo koristiti bazen (na linku pogledajte sve hotele u Srbiji sa bazenom). Temperatura vode je obično oko 28-30 stepeni, izuzev bazena sa termalnom vodom koja je toplija.

Na vama je da odaberete da li ćete se samo brčkati u bazenu ili ćete „obrnuti“ koji krug plivajući. Po izlasku iz bazena, pravac tuširanje.

Tuširanjem ćemo očistiti kožu od bazenskih hemikalija i nečistoća. Ne želimo da dođe do njihovih isparavanja kasnije u sauni. Ne zaboravite da se i pre ulaska u bazen takođe treba istuširati, a to možemo učiniti i u svojoj sobi pre dolaska u SPA. Time ćemo oprati sa tela tragove parfema, dezodoransa i drugih prljavština.

Slede tople klupe, takozvani kaldarijumi i tepidarijumi. Služe za opuštanje mišića i zagrevanje tela pred ulazak u saunu. Njihova temperatura je oko 36-40 stepeni. Koriste se 15-20 minuta.

Kad smo se privikli na višu temperaturu, vreme je da suvi i sa peškirom posetimo saunu. Oslobodićemo se štetnih materija iz organizma i viška tečnosti. Sasvim je dovoljno 15-ak minuta. Po izlasku iz saune sledi opet tuširanje, s tim što se preporučuje nešto hladnijom vodom, zbog cirkulacije. Savetujemo vam da nikad ne koristite vruću vodu za tuširanje nakon saune, biće više štete nego koristi. Važno je rashladiti se.

U cilju dodatnog rashlađivanja, preporučuje se lagano plivanje u bazenu.

A onda – njegovo visočanstvo, đakuzi! Mnogima je omiljen, a ništa slađe kad posle svega gore navedenog usledi podvodna masaža u toploj vodi. Stres i napetost više ne postoje.

Na samom kraju, možete koristiti i parno kupatilo, nakon čega opet sledi tuširanje i odmor na ležaljkama uz dobru knjigu.

Pametne telefone, iako nisu zabranjeni, radi potpunog opuštanja bolje nemojte koristiti dok ste u SPA centru.

Za kraj, još jednom sumiramo koji je idealni redosled korišćenja sadržaja u SPA centru:

 1. Slana soba
 2. Bazen
 3. Tepidarijum
 4. Sauna
 5. Đakuzi
 6. Parno kupatilo

Sada znate kojim redosledom treba koristiti wellness sadržaje. Kad isprobate naše savete, javite nam utiske.

Pogledajte ponudu preko 45 SPA hotela i centara u Srbiji, na Zlatiboru, Vrnjačkoj Banji, Vojvodini i ostalim destinacijama i rezervišite svoj SPA odmor bez provizije.

2 komentara

 • Moj raspored u spa centru.
  1. Sauna 15 minuta 85 stepena
  2. Ulazak u hladni bazen ( shokov bazen ) 7-8 stepena , 1-2 minuta
  3. Ulazak u bazen 28-32 stepena i lako plivanje 20-30 min.
  4. Parna banja 10 min. 45 stepena
  5. Tusiranje sa mlakom vodom.
  6. Odmor u relax zoni ili slanoj sobi 20-30 minuta.
  7. Ulazak u Mineralni bazen sa podvodnim Jet masazom 34-36 stepeni 20-30 minuta.
  8. Tusiranje sa mlakom vodom.
  9. Ponovimo to jos jedanput .
  10.Odmor u sobi ili lobi-u sa osvezenjem 60 minuta minimum.

 • Hvala na ovom uputstvu ali ste zaboravili da navedete da se ne preporučuje ulazak u saunu u sintetičkim kupaćim kostimima nego samo sa peškirom na kome i sauni sedimo i tako po izlazku iz saune daske ostaju suve i čiste za sledećeg korisnika u pojedinim saunama na zapadu postoji i uputstvo ministarstva zdravlja gde je zabranjeno ulaziti u saunu u kupaćim koji su uvek od sintetičkih materijala
  a prostor u kome se nalaze saune parne saune slane sobe itd naziva se gola zona i nigde se ne ulazi u kupaćem

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Prijava na njuzleter

Ekskluzivne promotivne ponude wellness i spa hotela na vašu email adresu, jednom nedeljno. Prijavite se.