SPA vikend - Subotica i Palić

SPA vikend u Subotici – prava kombinacija odmora i aktivnosti

Čeznete za jednim zanimljivim vikend putovanjem i odmorom, a dosadile su vam tipične SPA i ostale destinacije? Vreme je da se zaputite na sever. SPA vikend u Subotici omogućiće vam da se osvežite i odmorite, ali i vidite neke zanimljivosti. Krenite sa nama u obilazak.

Subotica – lepotica severa

Subotica se nalazi na samom severu Vojvodine (u Bačkoj), nedaleko od granice Srbije sa Mađarskom, a na oko 190km od Beograda. Poznata po raznim imenima, Subotica je tokom istorije menjala gospodare, države i stilove, koji se i dan-danas mogu videti u njenoj arhitekturi.

Iako je status grada dobila tek 2008. godine, Subotica se u periodu pre toga neprestano razvijala. Danas je ona 2. grad u Vojvodini po broju stanovnika, što svakako znači da ona ima šta da ponudi. Poznata je po oštrom vetru, ali to je ne čini manje gostoprimljivom – šarmatna je na svoj način i puna je skrivenih lepota. 

Ovde se može pronaći za svakog po nešto: SPA & wellness aktivnosti za one koji žele da se odmore, tržni centar za kupoholičare, muzej i znamenitosti za ljubitelje umetnosti i kafići i restorani – za prave hedoniste. Bez obzira na to koje godišnje doba je aktuelno kada odlučite da posetite ovaj kraj, Subotica ima zaista mnogo da pokaže. Ali počnimo od onog najvažnijeg: odmora.

 

SPA vikend u Subotici: smeštaj i saveti

S obzirom na to da Subotica nije prva asocijacija za SPA vikend destinaciju u Srbiji, možda će vas začuditi potencijal ovog grada kada je reč o SPA i wellness aktivnostima. Iako u samom gradu postoji nekoliko ponuda za ljubitelje SPA uživanja, pravi odmor je ipak malo izvan grada – na Paliću.

Jezero Palić i istoimeno naselje nalaze se na samo 8km od Subotice. Palić je banja koja ima tradiciju dužu od 160 godina. Njen razvoj je počeo izgradnjom jednog toplog kupatila, da bi ona kasnije postala popularno izletište. Za one kojima je više potrebno lečilište, voda iz palićkog jezera će biti veoma korisna, ali za one koji očekuju i nešto više od jedne banje, imamo preporuku.

Na Paliću ćete pronaći smeštaj u okviru šarmantnih vila-hotela od kojih gotovo svaka ima svoj mini SPA centar. Smeštaj je idealan i za parove i za porodice sa decom, ali bi i individualni boravak bio pravo uživanje. SPA termini se uglavnom rezervišu i traju i do 2 sata. To vreme, iako deluje kratko, biće sasvim dovoljno da isprobate sve što jedan ovakav SPA nudi. Dva hotela zaslužuju preporuku: Hotel Palić Resort i Hotel Prezident.

 

Kako da dobro iskoristite SPA termin

Ukoliko ste se odlučili za SPA vikend u Subotici uglavnom ćete lako rezervisati termin ili nekoliko njih. Međutim, ukoliko se na posetu odlučtie u vreme od nekih produženih neradnih vikenda ili dana, možda ćete morati da se ograničite na jedan. 

Kako iskoristiti do maksimuma termin u hotelskom SPA centru? Evo koji redosled mi preporučujemo:

 • tepidarijum (zagrejana, kamena klupa) – idealno za opuštanje na početku,
 • sauna – ovde ćete uglavnom naići na finske (suve) saune koje će vam omogućiti da oslobodite telo toksina,
 • đakuzi – voda i njena svojstva se već vekovima koriste u svrhu opuštanja,
 • parno kupatilo – dodatno čišćenje organizma,
 • ponovo tepidarijum – lagana završnica za vaše potpuno opuštanje.

I obišli ste jedan ceo wellness krug!

 

Šta nudi Subotica – aktivnosti za ostatak vikenda

Sada kada znamo da se u ovom gradu može lepo odmoriti, želimo i da spomenemo i druge aktivnosti kojima možete “začiniti” jedan SPA vikend u Subotici. Ono po čemu je ona specifična u odnosu na druge gradove je najpre njena arhitektura. Naime, Subotica je i van granica naše zemlje poznata po primercima secesije – karakterističnog stila u umetnosti i arhitekturi. Ovde se nalaze neki od najlepših primeraka mađarske secesije, i to su građevine koje privlače najviše pažnje.

Kada se nađete u Subotici, uvek možete prošetati njenim uređenim ulicama u potrazi za ovim skrivenim blagom. Bez obzira na to kakvo je vreme napolju, preporučujemo ovu aktivnosti kao obaveznu. Tokom šetnje ćete doživeti pravi duh ovog vojvođanskog grada i usput naići na brojne znamenitosti. Neke od njih su:

 • Gradska kuća u Subotici – velelepno zdanje, za mnoge i najlepša zgrada u Subotici. Nalazi se na glavnom trgu i izgrađena je u stilu mađarske secesije.
 • Rajhlova palata – porodični dom i arhitektonski biro koji je za sebe podigao poznati arhitekta Ferenc Rajhl. Danas se u ovoj zgradi nalazi galerija moderne umetnosti “Likovni susret”.
 • Gradski muzej – ukoliko ste ljubitelji umetnosti i kulture, obavezno svratite u muzej gde može biti aktuelno čak nekoliko izložbi.
 • Gradska biblioteka – interesantna građevina koja je nekada bila “nacionalna kasina”. 
 • Subotička sinagoga – remek-delo secesije i druga po veličini u Evropi. Potpuno je renovirana i danas predstavlja jednu od najlepših građevina u Subotici.
 • Franjevačka crkva i samostan – unutar ovog poseda nalaze se i ostaci subotičke srednjovekovne tvrđave.

Za Suboticu je vezana i jedna zanimljivost. Naime, ona je jedno kratko vreme bila i prestonica države! Samo proglašeni car Jovan Nenad koji se borio protiv Turaka na ovim prostorima, proglasio je srpsku državu i Suboticu kao prestonicu, međutim, to nije dugo trajalo.

Šetnja može i da umori, zato je ispijanje kafe u nekom od subotičkih kafića uvek dobra ideja. Neki od tih kafića su i sami smešteni u zgradu izuzetne lepote i arhitekture – time je uživanje u kafi ili nekom drugom piću po izboru, još veće.

Za ljubitelje dobrog zalogaja, Subotica ima restorane po svačijem ukusu – od meksičkog, do restorana brze hrane. Ljubitelji slatkiša oduševiće se ponudom subotičkih poslastičarnica, ali oprez: vikendom u njima ima manje slobodnih mesta nego u kafićima!

Na putu kroz subotički korzo ka trgu, proći ćete i pored brojnih prodavnica suvenira, koji mogu biti idealna uspomena iz ovog vojvođanskog grada. U ovim prodavnicama možete pronaći ručno rađene magnete, nakit i predmete izrađene od kože – delo lokalnih zanatlija i umetnika. Ovo je idealna prilika da podržite i subotičke sitne proizvođače.

Ukoliko niste urbani tip i više volite mir i prirodu, na raspolaganju vam je već spomenuti Palić. Ono što ne smete propustiti na Paliću je šetnja kroz prelep park tik uz jezero, gde možete videti izuzetne primerke arhitekture kao što su ženski štrand i brojne vile. 

Ovde takođe možete posetiti Zoo vrt koji se prostire na 10ha i dom je za preko 65 životinjskih vrsta. Za obilazak ovog parka biće vam potrebno par sati, ali ako ste ljubitelj prirode sigurno ćete uživati.

Dakle, ako vam Palić deluje kao fino mesto za vikend odmor, proverite smeštaj na Paliću. Hoteli su odlični i smešteni nadomak jezera i šetališta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Prijava na njuzleter

Ekskluzivne promotivne ponude wellness i spa hotela na vašu email adresu, jednom nedeljno. Prijavite se.