Šta leči Banja Rusanda?

Šta leči Banja Rusanda?

Banja Rusanda i Specijalna bolnica za rehabilitaciju Rusanda nalaze se na obali najvećeg slanog jezera u Srbiji i spadaju u red najpoznatijih domaćih lečilišta. Rusanda je posebno zanimljiva gostima za posetu zbog izvanrednog prirodnog okruženja, a osim rehabilitacije i lečenja brojnih oboljenja, u Banju Rusandu građani Srbije ali i regiona dolaze i radi preventive.

Banja Rusanda kroz istoriju

Banja Rusanda još od davnina je bila poznata po, pre svega, lekovitosti rusandskog blata, međutim prve zvanične potvrde lekovitosti i pogodnosti za nastanak lečilišta dolaze tek 1867. godine kada su uzorci poslati na analizu u glavni grad Austrije. Već tada je ustanovljeno da kvalitet voda i mulja Banje Rusande ne zaostaje u odnosu na poznate banje Marijenbad ili Francesbad.

Ubrzo kreće razvoj banje kao lečilišta, pa je tako već 1904. godine Rusanda imala četiri moderna hotela, a osim kao lečilište, banja je i tada bila poznata kao centar kulturnih, muzičkih i pozorišnih zbivanja. Zanimljivo je da su još početkom 20. veka u Rusandu dolazili brojni gosti iz inostranstva.

Zvanična zdravstvena ustanova Banja Rusanda postaje šezdesetih godina prošlog veka, a danas je ova specijalna bolnica jedno od najsavremenijih lečilišta u zemlji i regionu. Svoj boravak u Banji Rusanda možete rezervisati putem ovog linka pozivom na telefon ili slanjem rezervacije. 

Gde se nalazi Banja Rusanda?

Banja se nalazi na obali najvećeg slanog jezera u Srbiji – Rusande – u Vojvodini kod Zrenjanina, dok se samo naselje zove Melenci. Banja ima odličan položaj i do nje se vrlo lako dolazi.

Od Beograda je udaljena 90 kilometara, 67 kilometara od Novog Sada i samo 16 kilometara od Zrenjanina.

Šta leči Banja Rusanda?

Najvažniji, ne i jedini, razlog posete brojnih gostiju jesu izvanredni uslovi za medicinsku rehabilitaciju u Banji Rusandi. Medicinska rehabilitacija se sprovodi kroz zdravstvenu zaštitu i ona je važna jer kroz nju prolaze svi kod kojih postoji mogućnost ponovnog nastanka oboljenja.

Oblasti u kojima je lekovitost voda, blata i medicinskih tretmana Banje Rusande posebno vidljiva jeste rehabilitacija nakon neuroloških oboljenja, stanja nakon traume ili hirurških intervencija, reumatoloških oboljenja, kožnih oboljenja, kao i kod deformiteta lokomotornog sistema kod dece.

Zadaci rehabilitacije kada su u pitanju ove oblasti jesu da očuva ugrožene funkcije organizma, uspostavi oštećene funkcije, nadoknadi izgubljene funkcije kroz razvijanje preostalih sposobnosti i da, ukoliko se druge opcije izuzmu, prilagode osobu na invalidnost.

Timovi koji se posvećuju gostima u Banji Rusandi sastavljeni su od lekara specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije, medicinskih tehničara, fizioterapeuta, radnog terapeuta, psihologa, logopeda i nutricioniste.

Fizikalna terapija

Fizikalna terapija takođe je važan segment u rehabilitaciji različitih oboljenja. U Banji Rusandi primenjuje se više vrsta fizikalne terapije, uključujići i kineziterapiju, radnu terapiju, elektroterapiju, magnetoterapiju i laseroterapiju.

Kineziterapija je jedna od najvažnijih mera medicinske rehabilitacije. Usled bolesti ili povrede često dolazi do oštećenja lokomotornog aparata i njegove funkcije, posebno pokretljivosti. Upravo za otklanjanja ovih posledica važna je kineziterapija.

Uz sve navedene vrste fizikalne terapije, dodajemo i još jednu važnu – terapiju ultrazvukom. Ova vrsta terapije primenjuje se primarno protiv bolova, upala, smanjenje grča mišića, ali i za poboljšanje mikrocirkulacije tkiva.

Neuropsihološka rehabilitacija

U Specijalnoj bolnici Rusanda obavlja se i neuropsihološka i psihološka procena, procena govorno-jezičkog statusa i neuropsihološka rehabilitacija stacioniranih i ambulantnih pacijenata sa moždanim oštećenjima.

Oštećenja mozga mogu imati za posledicu promene raspoloženja, poremećaje ponašanja ili kognitivne deficite poput poremećaja pažnje, pamćenja i sličnog.

U Banji Rusandi vrše se terapije rehabilitacije funkcija pažnje, pamćenja, izvršnih funkcija, vidno-prostornih deficita, jezika i poremećaja komunikacije.

Ova vrsta rehabilitacije podrazumeva psihološki rad, defektološko-logopetski rad i neuropsihologiju.

Peloid – blato iz jezera Rusanda

Blato iz jezera Rusanda spada u red visokokvalitetnih zbog svog jedinstvenog fizičkog i hemijskog sastava. Čestice peloida su vrlo sitne, pa zahvaljujući finom zrnastom sastavu blato ima plastičan karakter, veliki toplotni kapacitet i malu toplotnu provodljivost.

Peloid je izuzetno lekovito i primenjuje se kroz kupanje u lekovitom blatu, potapanje određenih delova tela u blato, elektroforezu blata ili primenu u kozmetičkim tretmanima.

Najnovija istraživanja blata iz Rusande rađena su 2014. godine i pokazala su da se izvanredna lekovita svojstva nisu promenila već više decenija. To potvrđuje i sertifikat o kvalitetu i lekovitosti sa tačno definisanim indikacijama za balneološku primenu blata u terapiji.

Blato se iz jezera vadi sa čamaca na tradicionalan način i nakon upotrebe se sakuplja i vraća u jezero.

Preventivni tretmani

Iako je Banja Rusanda prvenstveno lečilište sa odličnim karakteristikama i brojnim pozitivnim utiscima gostiju, u banju mnogi građani dolaze i radi prevencije. Tretmani koji se ovde primenjuju mogu pozitivno uticati na poboljšanje imunološkog sistema i prevenirati niz oboljenja koja nastaju usled pada imuniteta.

Uz to, i primena fizičke aktivnosti i drugih agenasa uz boravak u prirodi omogućava relaksaciju, kvalitetan san, odmor i redukciju stresa.

Wellness i SPA program

Gostima Banje Rusande na raspolaganju su i wellness i SPA usluge i sadržaji poput bazena, body-therm kabine, tepidarijuma, đakuzija i velikog broja masaža.

Uz poznate tretmane, u Banji Rusandi u ponudi su i Šijacu masaža, orijentalna piling masaža sapunicom, masaža školjkama, masaža kamenjem od himalajske soli i mnoge druge.

Smeštaj u Banji Rusandi

Smeštaj u Specijalnoj bolnici Rusanda je paviljonskog tipa, a ukupan kapacitet je 306 osoba. Ovaj tip smeštaja omogućava odvojen smeštaj i tretman i najtežih bolesnika, uz korisnike usluga preventivne rehabilitacije, wellness sadržaja ili rekreacije.

Sve sobe su moderno opremljene, imaju televizore i dostupan je Wi-Fi internet.

Cene smeštaja

Cene smeštaja u Banji Rusandi razlikuju se zavisno od paviljona. U 1. paviljonu cena po osobi po danu je od 1.600 dinara u trokrevetnoj do 2.300 dinara u jednokrevetnoj sobi.

U 2. paviljonu cena za dvokrevetnu sobu je 1.500 dinara po danu po osobi, dok je primera radi u 7. paviljonu cena u Lux dvokrevetnoj sobi 2.000 dinara po osobi po danu. Cena pansionskog doručka je 250 dinara po osobi dnevno, ručka 350, a večere 300 dinara po osobi.

Kompletan cenovnik možete pogledati na ovom linku i pozivom rezervisati svoj boravak.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Prijava na njuzleter

Ekskluzivne promotivne ponude wellness i spa hotela na vašu email adresu, jednom nedeljno. Prijavite se.