Šta posetiti na Paliću?

Šta posetiti na Paliću?

Palić je već decenijama jedna od omiljenih destinacija za opuštanje i odmor, kako onih iz gradova u okruženju, tako i gostiju iz čitave Srbije i okruženja. Razvojem brojnih sadržaja i otvaranjem hotela, Palić je postao destinacija istinski vredna posete, posebno za one koji vole mirniji odmor i uživanje na čistom vazduhu.

U pitanju je jezero u Vojvodini, na oko 8 kilometara od Subotice, inače grada za koji mnogi kažu da je jedan od najlepših u Srbiji. Palić je najveće prirodno jezero u našoj zemlji, prečnika oko 5 kilometara i najveće dubine 3 i po metra.

O Palićkom jezeru

Prema legendama, jezero je nastalo od suza pastira Pavla koji je na ovom mestu izgubio svoje stado, te je iz tog razloga voda jezera – slana. No, drugi podaci govore da je jezero ostatak nekadašnjeg Panonskog mora koje je postojalo na ovom prostoru. 

Obala Palićkog jezera je dugačka oko 17 kilometara i uređena je celom dužinom. Upravo zahvaljujući uređenim sadržajima, Palić je već godinama idealna destinacija za biciklizam, pešačke ture, lagani odmor sa porodicom, ali i za ribolov i posmatranje ptica.

Ukoliko se pitate zbog čega je ovo jezero slano, razlog je slivanje vode u dolinu u kojoj se jezero nalazi, pri čemu se pri slivanju sa terena ispirao natrijum hlorid, te je jezero postalo i ostalo slano.

Inače, prvi put se Palićko jezero u pisanim dokumentima spominje u 15. veku kao Pali, dok prve mape jezera datiraju iz 1960. godine. Nije tajna i da je voda jezera lekovita, kako se voda i mulj koriste za lečenje još od 18. veka.

Šta obići na Paliću?

Palić je istinski destinacija koja može ponuditi sadržaje i zabavu za sve uzraste, od dece i porodičnih gostiju, preko onih koji vole dobar provod i opuštanje u prirodi, pa sve do nešto starijih gostiju željnih mirnog odmora.

Za vas smo izdvojili najvažnije lokalitete i mesta na Paliću koje morate posetiti.

Velika terasa

Velika terasa je jedan od najznačajnijih objekata na Paliću izgrađenih u stilu secesije. Izgrađena je 1912. godine od strane mađarskih arhitekata Marcela Komora i Deže Jakaba. Danas je velika terasa mesto koje gosti rado obilaze, ali i jedan od poznatijih kongresnih centara i mesto brojnih kongresa, konferencija, izložbi i drugih manifestacija.

Ženski štrand

U vreme kada se Palić intenzivno razvijao i kada su se gradila kupaišta, u prvoj polovini 20. veka izgrađen je ovaj drveni objekat na vodi koji je služio da sakrije kupačice od pogleda. Danas je ovo kafić u kome možete uživati u piću, uz priču o istoriji i značaju štranda za Palić u 20. veku. 

Vodotoranj

Vodotoranj je danas jedan od simbola Palića. U pitanju je vodotoranj smešten odmah pored glavnog puta, a nastao početkom 20. veka kada je obnavljana Palićka banja. Ideja graditelja je bila da se na Palić ulazi kroz svečani ulaz, odnosno kroz kapiju – Palićki vodotoranj. Nakon prolaska kroz kapiju, čeka vas prelepi park koji vodi ka jezeru, inače, sa stablima koja su posađena još davne 1840. godine.

Muzički paviljon

Razlog zbog kojeg Muzički paviljon ima ogroman značaj je što su se na ovom mestu svako jutro i popodne nekada održavali mali koncerti, tik uz promenadu. Muzičari iz Subotice i drugih delova Ugarske imali su mogućnost da nastupaju na ovom mestu. 

Letnja pozornica

Letnja pozornica na Paliću je izgrađena 1950. godine po projektu Baltazara Dulića – inžinjera koji je pronašao najakustičniju lokaciju u središtu Velikog parka. Pozornica je izgrađena od neobrađenog prirodnog rumenog kamena iz Rakovca sa Fruške gore. Pozornica ima mogućnost da primi do 1000 gostiju, a najpoznatija manifestacija koju možete posetiti je svakako Festival evropskog filma koji se održava u julu svake godine.

Vinarije

Naravno, obavezan segment posete Paliću su i obilasci vinarija. Od popularnijih se izdvajaju Vinarija Reljić, Vinarija Maurer, Hompot i Tonković, ali i poznata vinarija Zvonko Bogdan.

Vinarija je osnovana 2008. godine, a uz mogućnost obilaska i degustacije sjajnih vina, vinarija je izgrađena u stilu secesije, karakteristične za tradicionalnu arhitekturu Subotice i Palića. Ukoliko se odlučite za obilazak, imate mogućnost izbora jedne od tri ture i to sa degustacijom klasične, premium i icon linije vina.

Zoološki vrt

Zoološki vrt je svakako omiljena destinacija na Paliću za mališane. U pitanju je vrt na samo par minuta od obale jezera, a površina na kojoj se prostire iznosi čak 15 hektara. U zoološkom vrtu vas očekuje više od 150 životinjskih vrsta koje su smeštene u pedesetak objekata, dok se u prihvatilištu nalazi više od 800 jedinki.

U sklopu Zoo vrta očekuje vas i botanička bašta – zbirka brojnih autohtonih vrsta, ali i netipičnih lišćara i četinara. Letnje radno vreme vrta je od 9 do 18 časova, zimsko od 9 do 15 sati.

Železnička stanica Palić

Godine 1887. Palić je dobio veliku železničku stanicu, a čiji je izgled očuvan sve do danas. Zgradu stanice karakteriše spoj klasičnih formi i formi romantičarskog duha. Danas je stanica ugašena, kako se do Palića više ne može putovati vozom.

Park prirode i jezero Ludaš

Rezervat prirode Ludaško jezero obuhvata samo jezero, kao i obalu uz naselja Ludaš, Hajdukovo i Nosa. Osim što rezervat ima ogromnu prirodnu vrednost, pre svega zahvaljujući brojnim vrstama biljaka, insekata, ptica i riba, rezervat ima i očuvane kulturne vrednosti, arheološka nalazišta, seosku i crkvenu arhitekturu.

Samo jezero Ludaš površine je oko 320 hektara i jedinstveno je u Srbiji. Plitko korito ovog jezera formirano je radom vetrova na dodiru peščare i lesne zaravni.

Osim biljnog sveta, ovo područje je bogato raznim vrstama životinja, poput vidri, kornjača, retkih vrsti insekata i drugih.

Poseta Subotici

Subotica je najbliži veći grad Paliću, ujedno i sjajna destinacija za obilazak ukoliko ste u poseti ovom delu Srbije. Subotica ima izvanredno kulturno nasleđe, bogato ukrašene građevine, multikulturalni duh i evropski šarm. Osim toga, tokom cele godine u Subotici se održavaju odlični festivali, koncerti, umetnički programi, te razloga za obilazak Subotice ima na pretek.

Subotica je od Palića udaljena samo 8 kilometara.

Smeštaj na Paliću

Ponuda smeštaja na Paliću je izuzetno bogata, kako privatnim, tako i hotelskim tipom smeštaja. Oni koji su u potrazi za potpunim odmorom i relaksacijom najčešće biraju popularne hotele sa SPA sadržajima, a koji se nalaze na samo par minuta od obale jezera.

Hotel Prezident Palić

Hotel Prezident se nalazi u prelepom ambijentu nedaleko od parka, na samo 50 metara od obale jezera. Sve sobe hotela su luksuzno opremljene, dok poseban segment hotela predstavlja SPA zona sa otvorenim i zatvorenim bazenom, suvom finskom saunom, hidromasažnim bazenom, kao i sa fitness centrom koji su gostima dostupni za korišćenje.

Hotel nudi i wellness i rehabilitacione sadržaje, kako je jezerska voda suporovita, alkalna i murijatična, te pomaže u lečenju reumatičnih i nervnih oboljenja.

Garni Hotel Palić Resort

Garni Hotel Palić se nalazi u samom srcu Palića, okružen zelenilom, u neposrednoj blizini Zoo vrta. Hotel je od obale jezera udaljen oko 200 metara. Građen je u stilu secesije, prepoznatljiv za Palićku arhitekturu. Hotel raspolaže kapacitetom od ukupno 17 smeštajnih jedinica, odnosno sa 5 luksuzno opremljena apartmana od kojih je jedan VIP i 12 jednokrevetnih i dvokrevetnih soba. 

Gostima hotela su na raspolaganju i bazen, sauna, đakuzi, tople klupe, kao i teretana. 

Rezervacije hotela na Paliću

Ukoliko planirate putovanje ili kraći odmor na Paliću, preporučujemo da pogledate neku od promo ponuda sa popustom za odmor u nekom od hotela na Paliću na ovom linku, dok rezervaciju možete izvršiti slanjem upita ili pozivom telefona istaknutog na stranici hotela.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Prijava na njuzleter

Ekskluzivne promotivne ponude wellness i spa hotela na vašu email adresu, jednom nedeljno. Prijavite se.