Šta leče Terme Merkur u Vrnjačkoj Banji?

Šta leče Terme Merkur u Vrnjačkoj Banji?

Vrnjačka Banja, osim što je poznata kao jedna od najposećenijih domaćih turističkih destinacija, među građanima Srbije i regiona prepoznata je i kao jedno od omiljenih banjskih lečilišta. Od zdravstvenih centara u Vrnjačkoj Banji posebno se izdvaja Merkur, kao jedan od najsavremenijih domaćih centara za dijagnostiku, lečenje i rehabilitaciju, a koji obuhvata više smeštajnih objekata, polikliniku i jedan od najvećih SPA centara u Srbiji.

Terme Merkur – istorija

Još tokom 1846. godine prvim analizama vrnjačke mineralne vode dokazana je lekovitost voda banje, ali je prvo kupalište otvoreno tek dvadesetak godina kasnije. Iako je značaj termalnih voda Vrnjačke Banje bio ogroman i početkom 20. veka, prvi veći objekat namenjen lečenju i rehabilitaciji bila je upravo specijalna bolnica Merkur, otvorena 1947. godine. 

Bolnica je tokom decenija rada više puta menjala ime –  od Lečilišta, preko Prirodnog lečilišta i Zavoda, do trenutnog naziva – Specijalne bolnice Merkur. Ciljevi bolnice sve vreme bili su isti – da se građanima omogući lečenje, rehabilitacija, ali i usluge preventivne medicine.

Gde se nalaze Terme Merkur?

Hotel Merkur nalazi se u samom centru Vrnjačke Banje, pored Vrnjačkog parka i Promenade.

Vrnjačka Banja od Beograda je udaljena oko 180 kilometara i do nje se stiže za oko 2 i po sata vožnje. Banja je bliža Nišu, odakle se stiže za oko sat i 45 minuta vožnje.

Lečilište

Uz 40 lekara različitih specijalnosti, goste u Termama Merkur očekuje savremeno opremljen fizikalni blok i moderna laboratorija. Zahvaljujući odličnoj opremljenosti, specijalna bolnica omogućava kompletnu proveru zdravstvenog stanja, sa propisivanjem adekvatne terapije od strane lekara.

Kada su u pitanju oblasti lečenja, bolnica Merkur objedinjuje specijalističke i subspecijalističke preglede, a uz kupovinu “Banjskog lista”, dobijate paket medicinskih usluga kojima se možete rešiti postojećih tegoba ili unaprediti svoje zdravlje.

“Banjski list”, odnosno karton za banjsko lečenje, obuhvata prijem i pregled lekara, EKG, kontrolne preglede, konzumiranje mineralnih voda, kao i preporuke za dalje lečenje ili preglede. Cena “Banjskog lista” je 3.000 i list važi 21 dan.

Od medicinskih tretmana posebno se izdvajaju klizme mineralnom vodom kojima se ublažavaju tegobe i poboljšava rad debeog creva uz pomoć mineralnih voda, ali i vaginalno orošavanje koje povoljno utiče na uplane procese, sterilitet, miome i ciste.

U Termama Merkur moguće je svakako i klasično kupanje u mineralnoj vodi koje smanjuje bolove u kostima i mišićima, ali i vrši detoksikaciju organizma.

Osim ovih, Specijalna bolnica Merkur nudi i laboratorijske usluge, osteodenzitometriju, horizontalnu terapiju kao i pregled gastroenterologa.

Edukacija obolelih od dijabetesa

Merkur je takođe 2008. godine postao prvi Nacionalni edukativni centar za obolele od šećerne bolesti na insulinskoj terapiji i jedina ustanova ovakvog tipa u regionu. Edukacija osoba obolelih od dijabetesa traje 10 dana i finansira se od strane Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Program je prilagođen svakom pacijentu i u okviru njega oni stiču znanja i iskustva koja im mogu pomoći da nauče da žive kvalitetno sa svojom bolešću i kako da sa takvim zdravim režimom i nastave.

Preventivni program

Osim radi lečenja, mnogi gosti u Terme Merkur dolaze i preventivno, po čemu je ova specijalna bolnica takođe poznata. Preventivni wellness i SPA programi obavljaju se prvenstveno u SPA centru Termi Merkur – Rimskom Izvoru (Fons Romanus). U pitanju je jedan od najvećih SPA centara u Srbiji i regionu, a koji obuhvata bazenski kompleks sa hidromasažerima, tople klupe, saune, brojne vodene atrakcije, ali i veliki broj masaža i tretmana lica i tela.

Rekreativni sadržaji su gostima Merkura dostupni u okviru kupanja u bazenima sa mineralnom vodom ali i sistema za iznajmljivanje bicikala kojima možete obići Vrnjačku Banju i okolinu.

Estetska medicina

Terme Merkur poslednjih godina su i jedan od uspešno razvijenih centara sa programima estetske medicine koji su namenjeni gostima i gošćama koji u banji žele da unaprede svoj izgled i lepotu. U pitanju su programi preoblikovanja tela i antiaginga i oni se sprovode pod nadzorom tima lekara Merkura.

Mineralno blato koje se koristi u Merkuru pozitivno deluje na estetiku tela, a pravi se na bazi mineralne vode Vrnjačke Banje.

Smeštaj u Hotelu Merkur

Gostima je u Termama Merkur na raspolaganju više hotela – Merkur Novi, Hotel Šumadija, Sveti Đorđe i Hotel Stari Merkur.

Merkur Novi se nalazi u samom centru Vrnjačke Banje, a od svih hotela ovaj objekat je najnoviji – sobe su svetle, nude pogled na centar banje, klimatizovane su i imaju TV sa kablovskim kanalima.

Hotel Šumadija je nedavno renoviran i sve smeštajne jedinice su, kao i u Merkuru Novom, opremljene svim neophodnim tehničkim i drugim sadržajima. Blizina svih atraktivnih banjskih lokacija svakako omogućava aktivan odmor tokom boravka u Vrnjačkoj Banji.

Hotel Sveti Đorđe se nalazi u blizini izvora Topla voda i Japanskog vrta, dok se Stari Merkur nalazi odmah do Novog Merkura i takođe je nedavno renoviran pa su sve sobe moderno opremljene, a posebno je pogodno to što se hotel nalazi odmah do parka i uz reku.

Gosti u Termama Merkur imaju na raspolaganju zatvoreni bazen sa termalnom vodom, zatim fitnes centar, masaže i tretmane tela. Sve sobe su klimatizovane, sa kablovskom televizijom i mini barom. Možete boraviti u Premium, Superior ili Milenijum sobama, kao i u apartmanu ili rezidenciji.

Utisci gostiju

Ljubinka Trifuljesko, koja u Merkur dolazi bar dva puta godišnje, kao dijabetičarka ističe da je jako zadovoljna lekarima, smeštajem i hranom.

„Kada smo u gradu, pregledi se zakazuju pa se čeka, a ovde za deset dana boravka uradimo sve što treba. Osam godina sam dijabetičar i koristim insulin od nedavno, ovde smo uradili mnoge preglede, neki nas čekaju, ali mora da se pazi na ishranu“, ističe Ljubinka iz Pančeva u razgovoru tokom boravka.

Slavko Zdravković iz Kruševca je više puta bio u Merkuru i gost je koji se rado vraća.

„Na medicinskom lečenju sam, ali sam dugogodišnji uspešni dijabetičar, nivo šećera kontrolišem i ovde se jako lepo osećam. Lepo smo primljeni, osoblje je fantastično i drago mi je da vidim neka mlada lica. Veoma sam zadovoljan“, kaže Zdravković i dodaje da poručuje svima, a posebno dijabetičarima, da vode računa o svom zdravlju i da uz osmeh na licu posete Specijalnu bolnicu Merkru. 

Cene smeštaja i usluga

Cenovnik usluga i smeštaja u Termama Merkur razlikuje se zavisno od perioda godine, a sve informacije o cenama i raspoloživosti kapaciteta možete pogledati na ovoj stranici.

Za više informacija i rezervacije smeštaja u Hotelu Merkur, pozovite 065 255 22 75.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Prijava na njuzleter

Ekskluzivne promotivne ponude wellness i spa hotela na vašu email adresu, jednom nedeljno. Prijavite se.