Banja Vrdnik – smeštaj i šta posetiti

Banja Vrdnik – smeštaj i šta posetiti

Banja Vrdnik je jedno od poznatijih vojvođanskih lečilišta i nalazi se na Fruškoj gori, na oko sat vremena vožnje od Beograda i pola sata od Novog Sada. Banja je posebno pogodna za one koji leče reumatična oboljenja, ali i za goste koji žele mir i boravak na čistom vazduhu.

Uz lekovite vode i čist vazduh, banja Vrdnik je gostima zanimljiva i zbog blizine Fruške gore – sa brojnim manastirima, spomenicima, vidikovcima i događajima tokom cele godine. Za ljude koji žele beg iz grada i boravak u prirodi, banja Vrdnik je odličan izbor.

O Banji Vrdnik
Kako doći do Banje Vrdnik?
Smeštaj u Banji Vrdnik
Šta posetiti?

Termalne vode u banji Vrdnik

Termalne vode u banji Vrdnik temperature oko 32 stepena su izuzetno lekovite, posebno a srčana i reumatska oboljenja. Zahvaljujući termalnim vodama u banji postoji nekoliko centara za lečenje i rehabilitaciju, kao i analizu i intervenciju lekara pri određivanju terapije.

Kako doći do banje Vrdnik?

Od Beograda do banje Vrdnik stiže se za oko sat vremena lagane vožnje autoputem (E70) do Rume, a zatim regionalnim putem do same banje. Putarina na deonici od Beograda do Rume iznosi 150 dinara. Put koji dalje sledi je regionalni i prolazi kroz Rumu, i dalje ka Fruškoj Gori i Banji Vrdnik. Upravo zbog te blizine Beogradu je i broj gostiju iz Beograda i okoline poprilično velik. 

Za goste iz Novog Sada i Vojvodine dolazak do banje Vrdnik je još lakši – banja je udaljena oko 25 kilometara od “srpske Atine” pa se do nje dolazi za samo pola sata putem preko Fruške gore. Novosađanima je poznato da postoje zapravo 2 puta. Jedan preko Iriškog venca, sa lošijom deonicom, ili renovirani put preko Rakovca. Manje više, slična je situacija. Na vama je da odaberete.

Smeštaj u banji Vrdnik

Jedan od najnovijih hotela u Vrdniku su Fruške terme – prve terme u Srbiji. Fruške terme imaju čak 9 bazena sa termalnom vodom, medicinski blok i wellness centar. Hotel ima više od 200 soba za smeštaj gostiju, a uz SPA i Wellness program, gostima su na raspolaganju i tretmani lica, tela, masaže i rituali.

Hotel Fruške terme možete rezervisati na ovom linku telefonom ili slanjem upita.

Hotel Premier Aqua (5*) je smešten na izvoru tople termalne vode u banji Vrdnik i ima moderan SPA centar, otvoren i zatvoren bazen. Hotel je idealan za beg od gradskog života, za romantično uživanje ili lečenje brojnih oboljenja zahvaljujući medicinskom bloku koji ima hotel Premier Aqua.

Hotel Premier aqua možete rezervisati na ovom linku telefonom ili slanjem upita.

Etno naselje Vrdnička kula je još jedan od hotela koji preporučujemo kada su u pitanju Terme Vrdnik. Naselje je okruženo šumom i izvanrednom prirodom, sa brojnim pešačkim stazama u blizini, a na površini od čak 3 hektara sagrađeni su bungalovi za smeštaj, od dvokrevetnih za parove, do onih velikih koji mogu primiti i šestočlanu porodicu. Bungalov su građeni u etno stilu od drveta i drugih prirodnih materijala.

Smeštaj u Etno naselju Vrdnička kula možete rezervisati na ovom linku telefonom ili slanjem upita.

Aktuelne ponude hotela u banji Vrdnik možete pogledati i na ovoj stranici, putem koje možete poslati i upit za smeštaj.

Šta videti u okolini banje Vrdnik?

Fruška gora

Glavna destinacija ukoliko posećujete banju Vrdnik je svakako Fruška gora – nacionalni park sa neverovatnim prirodnim odlikama.

Fruška gora bogata je brojnim pešačkim stazama kojima satima možete pešačiti i uživati u miru i tišini. Šume Fruške gore su uglavnom borove i izuzetno pogodne za one koji boluju od respiratornih oboljenja.

Na Fruškoj gori možete posetiti i čitav niz manastira, spomenika i drugih istorijskih objekata.

Foto: Wikipedia/ Pudelek

Manastir Novo Hopovo

Vrlo blizu Vrdnika, na oko 15 minuta vožnje kolima nalazi se manastir Novo Hopovo, jedan od najznačajnijih fruškogorskih manastira. Uz manastir Krušedol, Novo Hopovo po svojoj arhitekturi, prosvetnoj ulozi i istoriji bogatoj kulturnim i verskim događajima, spada u red najprestižnijih srpskih manastira. Prvi pisani tragovi iz ovog manastira datiraju još iz 1451. godine, a sadašnja crkva podignuta je 1575. godine. U ovom manastiru čuvaju se mošti svetog Teodora Tirona.

Vrdnička kula

Vrdnička kula je takođe jedna od nezaobilaznih destinacija ukoliko boravite u banji Vrdnik – ona ima i istorijski značaj za ovaj deo vojvodine, visoka je skoro 20 metara i jedan je od simbola Fruške gore i Vrdnika. Prema istorijskim podacima, na ovom mestu se nekada nalazio grad Vrdnik na nekoliko stotina metara iznad nivoa mora i bio je skrovište i sigurna lokacija za zaštitu od neprijatelja.

Foto: Wikipedia/ Goonie Bagheera

Bešenovačko jezero

Bešenovačko jezero je još jedna od destinacija u okolini Vrdnika koju preporučujemo za posetu. Jezero poznato i pod nazivom Beli kamen je nastalo 2004. godine na površinskom kopu, nekadašnjem mestu eksploatacije krečnjaka. Jezero nije veliko, prečnika oko 200 metara, ali je poribljeno i gosti ga često koriste kao likaciju za ribolov, ali i dnevne izilete.

Do Bešenovačkog jezera se od Vrdnika stiže za oko 25 minuta vožnje.

Vinarija Vina glass

Ukoliko ste ljubitelj vina, Vinoteka Vina glass će vas oduševiti. Kafić specijalizovan za vina nalazi se u Rumi, na 15 minuta od Vrdnika i u njemu možete pronaći više od 100 vinskih etiketa iz 26 vinarija, uglavnom sa Fruške gore. Takođe, tu su i zanatska, kraft piva, sveže mlevena domaća kafa, domaće rakije, ali i prirodni čajevi i domaće čokolade. Ova vinarija poznata je kao jedna od omiljenih destinacija gostiju ovog dela Srbije za kupovinu suvenira i poklona za ljude koji su ljubitelji dobrog vina.

Foto: Nacionalni park Fruška gora

Pavlovačko jezero

Blizu Vrdnika je i još jedno jezero – Pavlovačko. Ovo jezero je jedno od poznatijih u fruškogorskom regionu, površine je 75 hektara, a maksimalna dubina je 6 metara. Uprkos tome, ovo je jedno od omiljenih mesta za ribolov građana i gostiju ovog dela Vojvodine. Osim ribolova, posećuju ga i ljubitelji ptica jer je stanište velikog broja vrsta. Lepotu prirode u okolini Pavlovačkog jezera potvrđuju i dolasci brojnih poznatih ličnosti, uključujući i Novaka Đokovića za koga se priča da u blizini jezera gradi kuću za odmor.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Prijava na njuzleter

Ekskluzivne promotivne ponude wellness i spa hotela na vašu email adresu, jednom nedeljno. Prijavite se.