Koja je razlika između Vrnjačke i Prolom banje?

Koja je razlika između Vrnjačke i Prolom banje?

Za odmor u ovim banjama postoji veliko interesovanje tokom cele godine. U nekim hotelima se sobe rezervišu mesecima unapred. Zašto su Vrnjačka i Prolom banja tako popularne? Otkrićemo prednosti i mane obe banje, a na vama je da odlučite koja vam više odgovara za odmor.

Kako doći do Vrnjačke i Prolom banje?

Jednostavno se stiže do Vrnjačke banje, iz bilo kog dela Srbije. Vojvođani i Beograđani putuju autoputem do Lapova, a potom preko Kragujevca i za manje od 3 sata već ispijaju kaficu na promenadi.

Iz istočne i južne Srbije najlakše se do Vrnjačke banje stiže preko Pojata, Kruševca i Trstenika. Za dolazak iz pravca zapadne Srbije i Republike Srpske preporučujemo put preko Čačka i Kraljeva. Ni Crnogorcima nije komplikovano, jer se brzo stiže preko Novog Pazara i Raške. Dakle, odlična saobraćajna povezanost je velika prednost Vrnjačke banje.

Park u Vrnjačkoj banji

Park u Vrnjačkoj banji

 

Nije komplikovano stići ni do Prolom banje. Iz pravca Beograda idete autoputem do Niša a potom preko Prokuplja i Kuršumlije stižete u Prolom banju. Put je dobar, osim poslednje deonice od nekoliko kilometara gde ima dosta krivina i povremenih odrona.

Iz pravca zapadne Srbije bliže vam je ako idete preko Kruševca i Blaca, bez izlaska na autoput.

Pogledajmo kolika je udaljenost obe banje od većih gradova iz različitih delova Srbije:

Beograd – Vrnjačka banja: 197 km (oko 2 h 35 min vožnje)
Čačak – Vrnjačka banja: 61 km (oko 1 h 10 min vožnje)
Niš – Vrnjačka banja: 131 km (oko 1 h 55 min vožnje)

Beograd – Prolom banja: 307 km (oko 3h 30 min vožnje)
Čačak – Prolom banja: 187 km (oko 3 h 25 min vožnje)
Niš – Prolom banja: 90 km (oko 1 h 30 min vožnje)

Gde pronaći smeštaj u Vrnjačkoj i Prolom banji?

Decenijama su banjski park i promenada zaštitni znak Vrnjačke Banje i prvo što turisti posete. Lepo uređeni travnjaci i cvetni aranžmani ostavljaju izuzetno dobar prvi utisak o Vrnjačkoj Banji. Uz promenadu, ili blizu nje smešteno je i više hotela, različitih kategorija.

Svakako najveći i najpoznatiji je Merkur. To je zapravo specijalna bolnica, gde mnogi idu na lečenje i terapije nakon povreda. Ali Merkur ima i odličan wellness centar Fons Romanus (Rimski izvor) pa je i ponuda za ljubitelje wellness odmora zaista dobra.

Od ostalih hotela vredi pomenuti Zepter koji ima terasu baš na promenadi, zatim hotel Slatina koji je nov i smešten na odličnom mestu sa pogledom na banjski park. Blizu šetališta nalazi se i hotel Fontana, sa čak 3 zatvorena bazena – hidromasažnim, za plivanje i bazenom za decu. Tokom letne sezone popularan je i hotel Kralj, zbog otvorenog bazena. Za vreme hladnijih dana, u hotelu Kralj možete jednako uživati i u sadržajima spa centra.

Ovde pogledajte smeštaj i promo ponude: Hoteli u Vrnjačkoj banji

Da li treba da pogađamo koja vam je prva asocijacija na Prolom banju? Naravno, to je Prolom voda. Ona se koristi u hotelu Radan čak i na česmama u sobama, gde dolazi direktno sa izvora.

Nema mnogo izbora oko hotelskog smeštaja u Prolom banji. Ima to svojih loših ali i dobrih strana. S jedne strane nema velikih gužvi, a sa druge strane morate voditi računa da u nekim periodima tokom godine sobu u hotelu Radan treba rezervisati prilično ranije.

Bazen - Hotel Radan, Prolom banja

Bazen – Hotel Radan, Prolom banja

 

Ono što je zaista dobro je to što u hotelu Radan imate sve što vam je potrebno. Od medicinskog bloka za lečenje do modernog wellness centra koji je prošle godine renoviran i proširen. A u njemu nema čega nema. Od bazena sa slanom vodom, Kneip staze, bazena sa lekovitom vodom, slane sobe, saune, parnog kupatila, đakuzi kada itd. Spa centar je na čak tri nivoa i pruža potpunu relaksaciju.

Tokom letnje sezone, gostima je na raspolaganju i veliki otvoreni bazen pored kojeg se nalazi i dečje igralište. Bazen u tako lepom prirodnom ambijentu je pun pogodak!

Preporučujemo vam da probate i jedinstveno Prolom pivo, koje se može probati samo tamo i odličnog je ukusa.

Šta se leči u Vrnjačkoj i Prolom banji?

Zahvaljujući lekovitim svojstvima koje imaju mineralne vode, Vrnjačka i Prolom banja predstavljaju odlična mesta za lečenje raznih oboljenja, kao i za oporavak nakon operacija i povreda.

Šta se leči u Vrnjačkoj banji?

 • Upala jednjaka, želuca i bolesti creva
 • Bolesti jetre, upala žučnih kanala i gušterače
 • Bolesti bubrega i mokraćnih kanala
 • Povišen krvni pritisak i bolesti krvnih sudova
 • Problemi sa anemijom i reumom

U Merkuru se za lečenje koristi i mineralno lekovito blato, i to za:

 • Ubrzavanje cirkulacije i metabolizma
 • Lečenje osteoporoze
 • Rehabilitaciju posle operacije diskus hernije
 • Oporavak od reumatskih, sportskih i kožnih bolesti

Merkur, Vrnjačka banja

 

Šta se leči u Prolom banji?

 • Kamen i pesak u bubrezima i mokraćnim putevima kao i infekcija bubrega
 • Psorijaza, ekcemi, svrab i druge bolesti kože
 • Gastritis, zapaljenske bolesti creva, problemi sa žučnom kesom i druge bolesti organa za varenje
 • Artroza, spondiloza, giht i drugi reumatski problemi

Šta posetiti blizu Vrnjačke i Prolom banje?

U blizini Vrnjačke banje nalazi se nekoliko manastira, koje mnogi turisti posećuju kad su u ovom kraju. Na samo 10-ak kilometara smešten je manastir Ljubostinja, zadužbina kneginje Milice. Nešto dalje nalazi se manastir Žiča, u kojem je krunisano sedam srpskih vladara a takođe i manastir Studenica, koji je izgradio Stefan Nemanja.

Celom tom okolinom dominira stari grad Maglič, izgrađen u 13. veku, koji je služio za odbranu navedenih manastira. Neke od ovih lokacija možete posetiti u okviru jednodnevnih izleta iz Vrnjačke banje.

 

Vrnjačka banja možda neće prijati onima koji ne vole gužve. Ponekad je jako teško pronaći parking mesto, pa i slobodan smeštaj. Posebno u periodu kad se u Vrnjačkoj banji održavaju veliki festivali, kao što su Vrnjački karneval i Love fest. Tada je potrebno mesecima unapred rezervisati smeštaj.

Po još jednoj stvari je Vrnjačka banja poznata – tamo se nalaze 4 izvora mineralne vode. To su izvori Snežnik, Jezero, Slatina i Topla voda. Dakle, dovoljno je lepih mesta koje možete posetiti u samoj banji ali i u bližoj okolini.

Kakva je situacija sa Prolom banjom?

Najpre, da pomenemo ispred samog hotela Radan atraktivan pešački most kojim možete doći do crkve na drugoj strani brda. Zanimljivo je i lepo za videti.

Ali ono što je najveća turistička atrakcija u ovom delu Srbije, svakako je lokalitet Đavolja varoš. Ovaj prirodni spomenik sačinjavaju dva prirodna fenomena: zemljane figure kao specifični oblici reljefa i dva izvora jako kisele vode, sa visokom mineralizacijom.

Đavolju varoš mnogi smatraju svetskim čudom prirode, a veliki broj turista dolazi redovno u obilazak lokaliteta. Ako boravite u Prolom banji, ovo vam može biti jednodnevni izlet.

 

Koje su razlike između Vrnjačke i Prolom banje?

I Vrnjačka i Prolom banja imaju šta da ponude gostima. Dobri hoteli, sadržajni spa centri, lepa priroda i zanimljivi lokaliteti koje vredi posetiti.

Vrnjačka banja

Prednosti: Bliža je drugim većim gradovima i bolje saobraćajno povezana sa svim delovima Srbije. Ima veliki izbor hotela, pa gosti imaju mogućnost da biraju koji im najviše odgovara. Blizina brojnih manastira koje možete posetiti.

Mane: Velika gužva u udarnim terminima, posebno tokom letnjih festivala. Moguć je problem sa pronalaskom parking mesta.

Prolom banja 

Prednosti: Nema velikih gužvi, mirnije je mesto. Veliki spoljni bazen, autentično Prolom pivo, blizina Đavolje varoši.

Mane: Udaljenija je od drugih gradova u odnosu na Vrnjačku banju. Ima samo jedan hotel, pa gosti nemaju mogućnost izbora.

Javite nam utiske, da vidimo kako su se vama dopale Vrnjačka i Prolom banja.

4 komentara

 • Poštovani,

  Skoro nisam boravila u Vrnjačkoj banji ali jesam sa porodicom u Prolom banji. Hotel Radan ima izuzetno ljubazno osoblje, voda je izvanredna, Prolom pivo savršenog ukusa. Hrana je odlična, domaća kafa i kolači služe se na posebnom spratu sa prelepim pogledom na okolinu. Niste spomenuli da se u blizini banje nalazi crkva-brvanara Lazarica iz 1890 godine, sa uređenom portom u kojoj rastu „uvrnute“ šljive. Nazivaju se tako jer im stabla nisu ravna već kao da ih je neko uvrtao, veoma neobična pojava. Na putu ka crkvi-brvani je i omanji most ljubavi, sličan onom u Vrnjačkoj banji. Razlika je u tome, što se ne „kače“ katanci, već vezuju krpice od platna, po kojima možete da ispisujete poruke ili imena. Kroz banju protiče Prolomska reka, čista i hladna, na nekim mestima su napravljeni ribnjaci u kojima borave labudovi. Jedan od najboljih etno-restorana nalazi se u Prolom banji i prosto je nezaobilazan. Sigurno ćemo još neki put boraviti u Prolom banji.

 • Nevenka Mazallica

  Već godinama boravimo u Vrnjačkoj Banji. Ove godine smo bili dva puta, u martu u Mercuru i u julu u Slatini. Prezadovoljni smo (zato se stalno i vraćamo V. Banji).
  Nemamo ni jednu zamjerku ni gradu i njegovim ponudama ni hotelima. U svako doba godine ima zanimljivosti i aktuelnih dešavanja. Znali smo od ranije da je ljeti uvijek sve puno ali smo bili iznenađeni kad nas je u martu dočekao pun grad.
  Sama riječ banja asocira na liječenje i starije korisnike, međutim ovdje ima fantastičnih ponuda za djecu (posebno u ljetnom periodu, Akva-park „Sunny Hill“ i bazen „Grabak“ takođe za svaku pohvalu).
  Medicinske usluge Mercura su na zavidnom nivou.
  Potpuno nov izgled „Slatine“ nas je oduševio (bili smo njihovi gosti i prije renoviranja), osoblje ljubazno, sobe fantastične, uvijek imaju razlličite promo ponude. Već planiramo boravak i sljedeće godine.

 • Nevenka Mazallica

  Već godinama boravimo u Vrnjačkoj Banji. Ponude i grada i hotela su fantastične. Riječ banja obično asocira na starije ljude i isključivo lječilišta, međutim, V. Banja ima divne ponude i za djecu (ljetnji karneval, Akva-park „Sunny Hill“, bazeni „Grabak“, pozorišne predstave i sl.).
  Ove godine smo bili dva puta, u martu u Mercuru i u julu u „Slatini“. Osoblje izuzetno ljubazno, Mercurove medicinske usluge za svaku pohvalu.
  „Slatina“ u potpunosti renovirana (i ranije smo bili njihovi gosti), sobe idealne, wellnes i spa takođe, uvijek imaju zanimljive promo ponude. Već planiramo odmor tamo za sljedeću godinu.

 • Boravila sam u apartmanu Hotel Radan u Prolom Banji.
  U periodu od 6-12-avgusta 2022g.
  Sve bas sve je bilo odlično.
  Smeštaj,hrana,prijatno osoblje,higijena, bazeni….
  Jednom rečju na zavidno pozitivnom nivou.
  Jedan pravi odmor. Gde ima dovoljno sadržaja za decu i odrasle.
  Sve moje preporuke

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Prijava na njuzleter

Ekskluzivne promotivne ponude wellness i spa hotela na vašu email adresu, jednom nedeljno. Prijavite se.