Koja je razlika između Vrnjačke i Prolom banje?

Koja je razlika između Vrnjačke i Prolom banje?

Za odmor u ovim banjama postoji veliko interesovanje tokom cele godine. U nekim hotelima se sobe rezervišu mesecima unapred. Zašto su Vrnjačka i Prolom banja tako popularne? Otkrićemo prednosti i mane obe banje, a na vama je da odlučite koja vam više odgovara za odmor.

Kako doći do Vrnjačke i Prolom banje?

Jednostavno se stiže do Vrnjačke banje, iz bilo kog dela Srbije. Vojvođani i Beograđani putuju autoputem do Lapova, a potom preko Kragujevca i za manje od 3 sata već ispijaju kaficu na promenadi.

Iz istočne i južne Srbije najlakše se do Vrnjačke banje stiže preko Pojata, Kruševca i Trstenika. Za dolazak iz pravca zapadne Srbije i Republike Srpske preporučujemo put preko Čačka i Kraljeva. Ni Crnogorcima nije komplikovano, jer se brzo stiže preko Novog Pazara i Raške. Dakle, odlična saobraćajna povezanost je velika prednost Vrnjačke banje.

Park u Vrnjačkoj banji

Park u Vrnjačkoj banji

 

Nije komplikovano stići ni do Prolom banje. Iz pravca Beograda idete autoputem do Niša a potom preko Prokuplja i Kuršumlije stižete u Prolom banju. Put je dobar, osim poslednje deonice od nekoliko kilometara gde ima dosta krivina i povremenih odrona.

Iz pravca zapadne Srbije bliže vam je ako idete preko Kruševca i Blaca, bez izlaska na autoput.

Pogledajmo kolika je udaljenost obe banje od većih gradova iz različitih delova Srbije:

Beograd – Vrnjačka banja: 197 km (oko 2 h 35 min vožnje)
Čačak – Vrnjačka banja: 61 km (oko 1 h 10 min vožnje)
Niš – Vrnjačka banja: 131 km (oko 1 h 55 min vožnje)

Beograd – Prolom banja: 307 km (oko 3h 30 min vožnje)
Čačak – Prolom banja: 187 km (oko 3 h 25 min vožnje)
Niš – Prolom banja: 90 km (oko 1 h 30 min vožnje)

Gde pronaći smeštaj u Vrnjačkoj i Prolom banji?

Decenijama su banjski park i promenada zaštitni znak Vrnjačke Banje i prvo što turisti posete. Lepo uređeni travnjaci i cvetni aranžmani ostavljaju izuzetno dobar prvi utisak o Vrnjačkoj Banji. Uz promenadu, ili blizu nje smešteno je i više hotela, različitih kategorija.

Svakako najveći i najpoznatiji je Merkur. To je zapravo specijalna bolnica, gde mnogi idu na lečenje i terapije nakon povreda. Ali Merkur ima i odličan wellness centar Fons Romanus (Rimski izvor) pa je i ponuda za ljubitelje wellness odmora zaista dobra.

Solaris Resort, Vrnjačka banja

Solaris Resort, Vrnjačka banja

 

Od ostalih hotela vredi pomenuti Zepter koji ima terasu baš na promenadi, zatim hotel Slatina koji je nov i smešten na odličnom mestu sa pogledom na banjski park. Solaris Resort je malo dalje ali predstavlja ceo kompleks apartmana, koji je ograđen a gostima pruža užitak na atraktivnim otvorenim bazenima. Blizu šetališta nalazi se i hotel Fontana, sa čak 3 zatvorena bazena – hidromasažnim, za plivanje i bazenom za decu. Tokom letne sezone popularan je i hotel Kralj, zbog otvorenog bazena. Za vreme hladnijih dana, u hotelu Kralj možete jednako uživati i u sadržajima spa centra.

Ovde pogledajte smeštaj i promo ponude: Hoteli u Vrnjačkoj banji

Da li treba da pogađamo koja vam je prva asocijacija na Prolom banju? Naravno, to je Prolom voda. Ona se koristi u hotelu Radan čak i na česmama u sobama, gde dolazi direktno sa izvora.

Nema mnogo izbora oko hotelskog smeštaja u Prolom banji. Ima to svojih loših ali i dobrih strana. S jedne strane nema velikih gužvi, a sa druge strane morate voditi računa da u nekim periodima tokom godine sobu u hotelu Radan treba rezervisati prilično ranije.

Bazen - Hotel Radan, Prolom banja

Bazen – Hotel Radan, Prolom banja

 

Ono što je zaista dobro je to što u hotelu Radan imate sve što vam je potrebno. Od medicinskog bloka za lečenje do modernog wellness centra koji je prošle godine renoviran i proširen. A u njemu nema čega nema. Od bazena sa slanom vodom, Kneip staze, bazena sa lekovitom vodom, slane sobe, saune, parnog kupatila, đakuzi kada itd. Spa centar je na čak tri nivoa i pruža potpunu relaksaciju.

Tokom letnje sezone, gostima je na raspolaganju i veliki otvoreni bazen pored kojeg se nalazi i dečje igralište. Bazen u tako lepom prirodnom ambijentu je pun pogodak!

Preporučujemo vam da probate i jedinstveno Prolom pivo, koje se može probati samo tamo i odličnog je ukusa.

Šta se leči u Vrnjačkoj i Prolom banji?

Zahvaljujući lekovitim svojstvima koje imaju mineralne vode, Vrnjačka i Prolom banja predstavljaju odlična mesta za lečenje raznih oboljenja, kao i za oporavak nakon operacija i povreda.

Šta se leči u Vrnjačkoj banji?

 • Upala jednjaka, želuca i bolesti creva
 • Bolesti jetre, upala žučnih kanala i gušterače
 • Bolesti bubrega i mokraćnih kanala
 • Povišen krvni pritisak i bolesti krvnih sudova
 • Problemi sa anemijom i reumom

U Merkuru se za lečenje koristi i mineralno lekovito blato, i to za:

 • Ubrzavanje cirkulacije i metabolizma
 • Lečenje osteoporoze
 • Rehabilitaciju posle operacije diskus hernije
 • Oporavak od reumatskih, sportskih i kožnih bolesti

Merkur, Vrnjačka banja

 

Šta se leči u Prolom banji?

 • Kamen i pesak u bubrezima i mokraćnim putevima kao i infekcija bubrega
 • Psorijaza, ekcemi, svrab i druge bolesti kože
 • Gastritis, zapaljenske bolesti creva, problemi sa žučnom kesom i druge bolesti organa za varenje
 • Artroza, spondiloza, giht i drugi reumatski problemi

Šta posetiti blizu Vrnjačke i Prolom banje?

U blizini Vrnjačke banje nalazi se nekoliko manastira, koje mnogi turisti posećuju kad su u ovom kraju. Na samo 10-ak kilometara smešten je manastir Ljubostinja, zadužbina kneginje Milice. Nešto dalje nalazi se manastir Žiča, u kojem je krunisano sedam srpskih vladara a takođe i manastir Studenica, koji je izgradio Stefan Nemanja.

Celom tom okolinom dominira stari grad Maglič, izgrađen u 13. veku, koji je služio za odbranu navedenih manastira. Neke od ovih lokacija možete posetiti u okviru jednodnevnih izleta iz Vrnjačke banje.

 

Vrnjačka banja možda neće prijati onima koji ne vole gužve. Ponekad je jako teško pronaći parking mesto, pa i slobodan smeštaj. Posebno u periodu kad se u Vrnjačkoj banji održavaju veliki festivali, kao što su Vrnjački karneval i Love fest. Tada je potrebno mesecima unapred rezervisati smeštaj.

Po još jednoj stvari je Vrnjačka banja poznata – tamo se nalaze 4 izvora mineralne vode. To su izvori Snežnik, Jezero, Slatina i Topla voda. Dakle, dovoljno je lepih mesta koje možete posetiti u samoj banji ali i u bližoj okolini.

Kakva je situacija sa Prolom banjom?

Najpre, da pomenemo ispred samog hotela Radan atraktivan pešački most kojim možete doći do crkve na drugoj strani brda. Zanimljivo je i lepo za videti.

Ali ono što je najveća turistička atrakcija u ovom delu Srbije, svakako je lokalitet Đavolja varoš. Ovaj prirodni spomenik sačinjavaju dva prirodna fenomena: zemljane figure kao specifični oblici reljefa i dva izvora jako kisele vode, sa visokom mineralizacijom.

Đavolju varoš mnogi smatraju svetskim čudom prirode, a veliki broj turista dolazi redovno u obilazak lokaliteta. Ako boravite u Prolom banji, ovo vam može biti jednodnevni izlet.

 

Koje su razlike između Vrnjačke i Prolom banje?

I Vrnjačka i Prolom banja imaju šta da ponude gostima. Dobri hoteli, sadržajni spa centri, lepa priroda i zanimljivi lokaliteti koje vredi posetiti.

Vrnjačka banja

Prednosti: Bliža je drugim većim gradovima i bolje saobraćajno povezana sa svim delovima Srbije. Ima veliki izbor hotela, pa gosti imaju mogućnost da biraju koji im najviše odgovara. Blizina brojnih manastira koje možete posetiti.

Mane: Velika gužva u udarnim terminima, posebno tokom letnjih festivala. Moguć je problem sa pronalaskom parking mesta.

Prolom banja 

Prednosti: Nema velikih gužvi, mirnije je mesto. Veliki spoljni bazen, autentično Prolom pivo, blizina Đavolje varoši.

Mane: Udaljenija je od drugih gradova u odnosu na Vrnjačku banju. Ima samo jedan hotel, pa gosti nemaju mogućnost izbora.

Javite nam utiske, da vidimo kako su se vama dopale Vrnjačka i Prolom banja.

4 komentara

 • Poštovani,

  Skoro nisam boravila u Vrnjačkoj banji ali jesam sa porodicom u Prolom banji. Hotel Radan ima izuzetno ljubazno osoblje, voda je izvanredna, Prolom pivo savršenog ukusa. Hrana je odlična, domaća kafa i kolači služe se na posebnom spratu sa prelepim pogledom na okolinu. Niste spomenuli da se u blizini banje nalazi crkva-brvanara Lazarica iz 1890 godine, sa uređenom portom u kojoj rastu „uvrnute“ šljive. Nazivaju se tako jer im stabla nisu ravna već kao da ih je neko uvrtao, veoma neobična pojava. Na putu ka crkvi-brvani je i omanji most ljubavi, sličan onom u Vrnjačkoj banji. Razlika je u tome, što se ne „kače“ katanci, već vezuju krpice od platna, po kojima možete da ispisujete poruke ili imena. Kroz banju protiče Prolomska reka, čista i hladna, na nekim mestima su napravljeni ribnjaci u kojima borave labudovi. Jedan od najboljih etno-restorana nalazi se u Prolom banji i prosto je nezaobilazan. Sigurno ćemo još neki put boraviti u Prolom banji.

 • Nevenka Mazallica

  Već godinama boravimo u Vrnjačkoj Banji. Ove godine smo bili dva puta, u martu u Mercuru i u julu u Slatini. Prezadovoljni smo (zato se stalno i vraćamo V. Banji).
  Nemamo ni jednu zamjerku ni gradu i njegovim ponudama ni hotelima. U svako doba godine ima zanimljivosti i aktuelnih dešavanja. Znali smo od ranije da je ljeti uvijek sve puno ali smo bili iznenađeni kad nas je u martu dočekao pun grad.
  Sama riječ banja asocira na liječenje i starije korisnike, međutim ovdje ima fantastičnih ponuda za djecu (posebno u ljetnom periodu, Akva-park „Sunny Hill“ i bazen „Grabak“ takođe za svaku pohvalu).
  Medicinske usluge Mercura su na zavidnom nivou.
  Potpuno nov izgled „Slatine“ nas je oduševio (bili smo njihovi gosti i prije renoviranja), osoblje ljubazno, sobe fantastične, uvijek imaju razlličite promo ponude. Već planiramo boravak i sljedeće godine.

 • Nevenka Mazallica

  Već godinama boravimo u Vrnjačkoj Banji. Ponude i grada i hotela su fantastične. Riječ banja obično asocira na starije ljude i isključivo lječilišta, međutim, V. Banja ima divne ponude i za djecu (ljetnji karneval, Akva-park „Sunny Hill“, bazeni „Grabak“, pozorišne predstave i sl.).
  Ove godine smo bili dva puta, u martu u Mercuru i u julu u „Slatini“. Osoblje izuzetno ljubazno, Mercurove medicinske usluge za svaku pohvalu.
  „Slatina“ u potpunosti renovirana (i ranije smo bili njihovi gosti), sobe idealne, wellnes i spa takođe, uvijek imaju zanimljive promo ponude. Već planiramo odmor tamo za sljedeću godinu.

 • Boravila sam u apartmanu Hotel Radan u Prolom Banji.
  U periodu od 6-12-avgusta 2022g.
  Sve bas sve je bilo odlično.
  Smeštaj,hrana,prijatno osoblje,higijena, bazeni….
  Jednom rečju na zavidno pozitivnom nivou.
  Jedan pravi odmor. Gde ima dovoljno sadržaja za decu i odrasle.
  Sve moje preporuke

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Prijava na njuzleter

Ekskluzivne promotivne ponude wellness i spa hotela na vašu email adresu, jednom nedeljno. Prijavite se.