Koja je razlika između wellness i spa centra?

Koja je razlika između wellness i spa centra?

Moramo priznati da je i nama bilo teško da razdvojimo ta dva pojma kada smo pokretali sajt Wellness-spa.rs, a naziv je dokaz da ih nije bilo potrebe razdvajati.

Premier Aqua Vrdnik bazen

Bazen sa termalnom vodom – Hotel Premier Aqua, Vrdnik

U osnovi, oba pojma se tiču zdravlja, ali sama značenja se itekako razlikuju. Spa je skraćenica za “sanus per aquam”, što u prevodu sa latinskog predstavlja “zdravlje iz vode”. U praksi to znači da u svakom centru koji kao primarni sadržaj bazira na vodi, idealno termalnoj ili lekovitoj (što nije čest slučaj), imamo i opravdanje da ga nazovemo spa centrom.

Pojam wellness nema nikakve direktne veze sa vodom. Nastao je kao kovanica američkih izraza “Well being” i “Fitness”, i označava zdrav koncept života. Ako povežemo to sa centrima, praktično je to neki zdravi centar, u kome su vaše aktivnosti usmerene ka zdravom životu.

Tu se negde i spajaju spa i wellness pojam, u tački koju zovemo zdravlje, što u praksi znači da oba centra teže održavanju zdravih životnih navika.

Ako se osvrnemo na definicije, spa centar u tom slučaju sigurno neće biti teretana i sauna, mada ima vode u sauni, posebno nakon 15 minuta provedenih u njoj. Takođe, teško je wellness centrom nazvati lokaciju koja poseduje samo bazen i parno kupatilo, bez dodatnog sadržaja.

Premier Aqua, Vrdnik

Tursko kupatilo, hotel Premier Aqua, Vrdnik

Možemo reći da je spa centar više usmeren na relaksaciju i uživanje, dok je wellness centar lokacija koja vas navodi na zdrav koncept života, veće trošenje kalorija i konzumaciju zdravih voćnih napitaka.

Šta wellness i spa centri NISU?

Wellness ili spa centrom sigurno ne možemo nazvati neko masovno kupalište u čijem bazenu ne možete pošteno da zaplivate ili je galama toliko velika da je relaksacija samo pusta želja. Takve lokacije pre nazivamo akva parkovima.

U praksi su ovi sadržaji prilično pomešani, zato nam često i nije jasno da li je neka lokacija wellness ili spa centar. Zapravo, nije toliko ni važno sve dok takvog sadržaja ima, dok je kvalitetan i dok u njemu u potpunosti uživate.

Svi SPA hoteli na jednom mestu

Na našem sajtu u više kategorija možete pogledati i rezervisati neki od SPA hotela u Srbiji. Posebno vam možemo preporučiti hotele sa najlepšim SPA centrom, kao što su: Hotel Buket Zlatibor, hotel Tonanti Vrnjačka Banja, hotel Sheraton Novi Sad, hotel Putnik Kopaonik.

Gde su u ovoj priči banje?

Wellness i spa koncept možemo posmatrati kao nešto novo, dok su banje, u našem slučaju nešto tradicionalno. Ono po čemu se srpske banje ističu jesu lekovite vode, koje pomažu kod lečenja različitih vrsta tegoba, kao i čist vazduh pogodan za šetnje i boravak u prirodi. Dakle, akcenat je tradicionalno na zdravstvenim, odnosno lečilišnim uslugama.

Merkur, Vrnjačka banja

Wellness centar „Fons Romanus“, Vrnjačka banja

Ipak, danas se banje sve više okreću wellness sadržajima, pa pored standardnih usluga nude i popularne tretmane, poput recimo masaže čokoladom ili toplim kamenjem, što je više karakteristično za gradske spa centre.

Osim rehabilitacije, hoteli u banjama teže sadržajima kojima se ulaže u kvalitetniji i zdraviji način života i sprečavanje zdravstvenih problema, pa zato sve više banja ima u ponudi moderne wellness i spa centre.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Prijava na njuzleter

Ekskluzivne promotivne ponude wellness i spa hotela na vašu email adresu, jednom nedeljno. Prijavite se.