Hoteli za osobe sa invaliditetom

Hoteli za osobe sa invaliditetom

Poštujući standarde hotelske industrije, mnogi hoteli su infrastrukturno prilagođeni osobama sa invaliditetom. Većina hotela sa 5 zvezdica zadovoljava standarde i poseduje po nekoliko soba koje su prostranije, sa širim prilazom i adaptiranim kupatilom za osobe sa invaliditetom.

Za osobe koje žele da borave u manje luksuznim hotelima, problem nastaje kada treba da pronađu adekvatan hotel za invalide, koji ispunjava njima potrebne uslove.

Pristupačnost hotela osobama sa invaliditetom ogleda se u primeni tehničkih rešenja u projektovanju i građenju kojima se takvim osobama omogućava nesmetan pristup, kretanje i boravak, na jednakoj osnovi kao i ostalim osobama.

Od hotela iz naše ponude, Izvor i Jelak imaju prilagođene sobe odnosno prilaze hotelu, dok je hotel Radan vrlo nepristupačan osobama sa invaliditetom zbog konfiguracije terena i velikog broja stepenika.

Banja Junaković je dobar primer hotela koji je u potpunosti prilagođen osobama sa invaliditetom ili koje se kreću pomoću pomagala. Unutar hotela nema stepenika, a adaptirani su i ulaz u hotel, recepcija, bazeni i medicinski blok. Ova ustanova se i bavi lečenjem ljudi sa poteškoćama u kretanju pa je i svoje kapacitete prilagodila gostima.

Velike probleme osobama sa invaliditetom prilikom boravka u nedovoljno adaptiranom hotelu mogu predstavljati visoki ivičnjaci, uski hodnici i liftovi, pa i mali prostor oko kreveta u sobi.

Hoteli za invalide bi trebalo da obezbede parking mesta i adekvatne rampe za prilaz hotelu, dovoljno široke kabine lifta, platforme za vertikalno podizanje kolica, da adaptiraju ulaze u sobu kao i sam raspored u sobi, kupatila, kvake na vratima i prozorima i slične stvari. Što se tiče spa centra, i tu bi trebalo povesti računa o prilazu i visini oboda bazena, da li postoje rukohvati za pridržavanje pri ulasku ili izlasku iz bazena itd.

Hoteli nemaju poseban cenovnik za osobe sa invaliditetom, a praksa je pokazala da one uglavnom borave sa pratiocem. Zato bi bilo dobro da im hoteli izađu u susret i pored adaptacije objekta omoguće i pristupačnije cene.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Prijava na njuzleter

Ekskluzivne promotivne ponude wellness i spa hotela na vašu email adresu, jednom nedeljno. Prijavite se.