Utisci i iskustvo iz hotela Fruške terme

Utisci i iskustvo iz hotela Fruške Terme

Piše: Đorđe Arsić

Kada smo odlazili u Fruške terme obećali smo sebi da nećemo biti previše strogi u ocenama, već da ćemo sve računati u uhodavanje potpuno novog hotela koji tek što je otvorio svoja vrata. Nećemo osuđivati, ali ćemo biti otvoreni i direktni – samo tako nešto može da se dodatno unapredi.

Odlazak u Fruške terme

Pozicija hotela je kao iz snova. Vrdnik – 70 kilometara od Beograda, samo 15 od Novog Sada, jednostavno je začuđujuće da se neko ranije nije dosetio. Kolima možete skoknuti za sat vremena vožnje od Beograda i ostati samo na kupanju preko dana, ako baš ne želite da odsednete.

Kompleks inače čini etno naselje Vrdnička kula koje uključuje hotel i 12 bungalova i odmah pored je i novootvoreni hotel sa termalnim bazenima Fruške terme.

Arhitektonski Vrdnička kula i bungalovi su fantastično uklopljeni, Fruške terme možda malo vizuelno štrče u odnosu na prirodu, ali nije strašno. Nekako podseća na slovenačke terme Olimija, hotel Sotelia kako su uklopljeni, od njih svakako treba učiti.

Prilaz hotelu odličan, veliki parking, ogromna garaža uklopljena u prirodni ambijent i sa sopstvenim autonomnim solarnim napajanjem rasvete i sistema rampi. 

Smeštaj u Fruškim termama i Vrdničkoj kuli

U Fruškim termama smo bili dva puta – jednom sa i jednom bez dece. Prvi put smo išli odmah nakon otvaranja i drugi put tokom praznika sa svo troje dece i tada smo bili smešteni u bungalovu za 6 osoba u okviru Vrdničke kule. Zapravo nismo bili smešteni u hotelu Fruške terme, ali smo obroke imali tamo. Pričam vam o obe varijante.

Hotel – doček na vratima, simpatični Sirijac se polomi da vas usluži i preuzme prtljag. Zapažamo da sve više hotela poteže za radnom snagom iz drugih zemalja što hotel čini multikulturalnim. Recepcija – mladi ljudi, ljubazni, predusretljivi, ekspeditivni. “Špijuniraju” vaše lične podatke te ako vam je kojim slučajem rođendan iznenade vas i poklon tortom. To je za svaku pohvalu.

Sobe hotela Fruške terme

Sobe u hotelu su izuzetno prostrane, svedenih linija i u skoro minimalističkom stilu. Laminat na podu, nema tepiha, što je okej za ovakav tip hotela. Krevet i posteljina vrhunski – i kvalitet i udobnost. Kupatilo je kao u većini hotela na ovom svetu – jednostavno svuda nedostaje neka kuka viška na koju biste okačili kupaći, bade mantil, peškir… Pametno je da ekstra, mega, giga hoteli kubure sa ovom stavkom pa je jednostavno zaključak da postoji neko tajno pravilo zašto u hotelskim sobama nikada nema dovoljno kukica na koje biste okačili nešto.

Svetlo u kupatilima hladno belo. Bade mantili i peškiri su TOP, ali onda ide jedan problem –  nigde papuča za bazen, a zaboravili smo svoje. Poziv recepciji i ljubazan odgovor da će mi dostaviti papuče, ali nakon toga hladna napomena da je hotel kategorije 4 (zvezdice) i da po kategorizaciji papuče nisu predviđene. Čudno. Savet svakako da ako već ne ulaze u cenu, koja sama po sebi nije baš mala, želim bar papirne, obične papuče bez pogovora, a mogu i da doplatim tih 50 dinara, samo da se ne desi da me neko od osoblja grdi jer razmišljam o tome koliko je hotel skup, a nema običnih papuča. Savetujem vas da obavezno ponesete svoje papuče od kuće. 

Od ostalih sitnica koje eventualno mogu pokvariti doživljaj je da na svim terasama postoji po stočić i jedna stolica. Valjda se podrazumeva da će osoba sa kojom ste došli uvek da vam sedi u krilu. Okej, možda samo nisu isporučene sve, pa su rasporedili po jednu kako bi pokrili sve terase bar delimično. Nadam se da ću saznati da je druga stolica stigla na sve terase.

Više fotografija hotela, sve informacije, kao i rezervaciju možete izvršiti na ovom linku.

Bungalovi u Vrdničkoj kuli

Što se bungalova tiče – odlični, prostrani, šestokrevetni, lepo održavani, sve sijalice, slavine, baterije, klima, TV, lampe rade, što je baš retkost u Srbiji u bungalovskom smeštaju. Kupatilo prostrano i kvalitetno urađeno – ubedljivo no1 bungalovski smeštaj u Srbiji.

Više fotografija hotela, sve informacije, kao i rezervaciju možete izvršiti na ovom linku.

SPA centar hotela Fruške terme

Pre svega, kao i za sve druge hotele, ako želite istinski odmor – birajte termine van praznika. Probali smo obe varijante i prijatno se iznenadili da u prazničnoj varijanti kada je kopmleks hotela i bungalova potpuno pun, zapravo wellness i SPA deo su izgledali potpuno neopterećeni gužvom. Jako puno mesta sa ležaljkama, odvojenih prostora na spratu i prizemlju gde čak možete i odspavati u totalnoj tišini. Tu je i velika terasa sa dovoljno ležaljki za sve.

U parteru veliki unutrašnji bazen sa brzom rekom koja startuje na svakih sat vremena u trajanju od 15 minuta i odlična je atrakcija kako za decu, tako i za odrasle. Voda je izuzetno čista i prijatna, termalna, temperature oko 31-32 stepena da ne morate izaći ceo dan.

Dva spoljašnja bazena sa toplom vodom do 33 stepena i terasama sa ležaljkama oko njih. Na spratu se nalazi još jedan unutrašnji bazen na poluotvorenoj terasi sa fantastičnim pogledom.

Drugi spoljašnji bazen je zapravo “edge bazen” sa neverovatnim pogledom na okolinu i najveći bazen u kompleksu, a samo on za nijansu ima hladniju vodu od ostalih bazena – oko 28 stepeni i jedini pruža pravo osveženje kada je toplo tokom leta. Terasa oko bazena je tiha, mala deca je izbegavaju jer je “hladna voda”.

Svi bazeni sa dosta elemenata za masažu, svi elementi u različito vreme po zadatom programu, nema gužve i čekanja na masažere, za svakog ima po nešto. Ovo nećete pronaći ni u jednom drugom hotelu na ovom nivou. Muzika svuda je prilagođena u intenzitetu.

Postoji i VIP bazen, koncept 3.000 dinara dnevno je doplata po osobi – i tu ste u potpunoj silent varijanti gde nema dece. 

Ishrana u hotelu

Pansionski restoran u okviru hotela Fruške terme vrlo dobar, a naravno uvek ima prostora za napredak. Kada smo bili tek se sve uhodavalo, jer smo boravili ubrzo nakon otvaranja. Verovatno je sada situacija mnogo bolja. Na hranu nismo imali zamerke. Veliki izbor za oba obroka. Dete sigurno neće uzeti ceo ananas i jesti ga sa korom, a ni ja se ne bih snašao da ga ljuštim tek tako.

Etno restoran sa terasom u okviru kompleksa je lepo zamišljen i izveden. Cena nekako visoka za nivo usluge, ali okej – u okviru kompleksa je pa im se može. Mesta je malo i mora se rezervisati dan unapred ponekad. Iskreno, hrana mi se mnogo više dopala kod ljubaznog domaćina u centru Vrdnika.

Kafe bar iza recepcije je relativno mali pa je stalno popunjen. 

Vrdnička kula i ne baš najbolji utisak

Stižemo do zapleta na relaciji smeštaj-ishrana. Ukoliko ste gost Fruških termi korišćenje SPA centra je u ceni koju ste platili. Polupansion takođe.

Sa druge strane, ukoliko ste gost istog kompleksa, ali hotela Vrdnička kula ili bungalova – tu važe drugačija pravila. Ulaz u SPA centar Fruških termi se plaća dodatno po osobi po danu. Nije problem.

Okolina hotela

U okolini hotela možete se popeti do Vrdničke kule gde imate dosta staza za šetnju kroz šumu, kao i neki avantura park sa sajlama. Postoji i nekoliko kafanica i restorana u centru Vrdnika, ali je samo jedna zadovoljila minimum kriterijuma kako bismo u nju ušli i nismo pogrešili – hrana i usluga su za svaku pohvalu. Ponovo se dokazuje princip da ako vlasnik neguje travnjak i ima čist parking, zelenilo u bašti, a pritom dosta kola na parkingu i gostiju u bašti, malo je verovatno da će mu najvažnije stavke poput kvaliteta hrane i usluge biti loše.

Generalni utisak

Ukupan utisak mi je nedefinisan – dobra je ideja, fantastična pozicija, mali nedostaci koje sam naveo se mogu opravdati početnim periodom u radu hotela. Otišli bismo opet na kupanje, ali ne znam da li želim da ostanem na noćenju i budem njihov gost ukoliko ostane koncept da me ograničavaju zavisno od toga u kom segmentu smeštaja u Vrdniku sam smešten.

1 komentar

 • Poštovani, pre par dana sam boravila u vašem hotelu Fruške terme. Većim delom smo bili zadovoljni izuzev nekih sitnica a to su:
  – pojavile su se bube u kupatilu
  – krevet u trokrevetnoj sobi (tj. fotelja na razvlačenje) je prilično neudobna i uska
  – garaža je dosta udaljena od hotela
  – u kupatilu nema mesta, police za odlaganje sredstava za higijenu
  – liftovi se jako dugo čekaju, od tri lifta nijedan ne dolazi tako brzo
  – rampe prilikom prolaska u deo za saune su prilično komplikovane i nepotrebne
  – večera treba da bude raznovrsnija (konkretno u hotelu Sunce u Sokobanji je meni daleko raznovrsniji za doručak i večeru u odnosu na vaš hotel, a u istom je rangu – sa 4 zvezdice)

  Predlog: Nije loše prepisati iz slovenačkih termi mogućnost da se na dan odjave napusti soba do 11h, ali da gost hotela može da iskoristi ceo dan na bazenima bez doplate što mislim da je stvarno fer i korektno.
  S poštovanjem

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Prijava na njuzleter

Ekskluzivne promotivne ponude wellness i spa hotela na vašu email adresu, jednom nedeljno. Prijavite se.