Wellness odmor na planini: uporedili smo Staru planinu, Kopaonik i Zlatibor

Wellness odmor na planini: uporedili smo Staru planinu, Kopaonik i Zlatibor

Da li razmišljate o planini kao mestu za odmor? Sve više gostiju imaju planinski hoteli na Zlatiboru, Kopaoniku i Staroj planini. Šta sve nude ove planine od zabavnih sadržaja? Kakav smeštaj možete pronaći? Uporedili smo hotele i same planine i izdvojili smo najbitnije razlike kako bismo vam olakšali donošenje odluke o tome gde otići na odmor.

Hotel Stara planina

Specifičnost Stare planine kao destinacije za odmor je u tome što nije komercijalizovana u meri u kojoj su Zlatibor i Kopaonik. Tamo se nalazi samo jedan hotel, bez dodatnih sadržaja u blizini.

Ipak, sam hotel ima sve što je gostu potrebno. Najpre, očekuju vas 3 obroka dnevno, dakle smeštaj je na bazi punog pansiona. A hrana je izvrsna, posluženje je na bazi švedskog stola i ima svega, tako da sigurno nećete biti gladni.

U sklopu hotela nalazi se veliki spa centar, sa bazenom, saunama, parnim kupatilom i drugim sadržajima. Tokom letnje sezone na raspolaganju vam je i veliki spoljni bazen, tik pored šume koja okružuje hotel.

Slobodno vreme ćete lako prekratiti u sobi za zabavu. Možete igrati bilijar, stoni fudbal, stoni tenis, a deca mogu igrati i video igre. Sa ovoliko sadržaja, uopšte nećete imati potrebu da napuštate hotel, osim ako ne želite da obiđete deo Stare planine.

Od hotela vodi nekoliko pešačkih staza, a mi vam preporučujemo onu koja vodi do vrha Babin zub, odakle puca fantastičan pogled.

Hotel Stara planina je od Beograda udaljen oko 320 kilometara, odnosno nešto manje od 4 sata vožnje. Važno je znati i kako doći do hotela na Staroj planini, te je dobro znati da ako dolazite iz pravca Beograda, da na Staru planinu dolazite korišćenjem trase Beograd-Niš-Svrljig-Kalna-Stara planina. Od Beograda do samog hotela ima oko 345 km, ili blizu 4 sata vožnje. Dobar deo puta predstavlja vožnja auto-putem od Beograda do Niša. Od naplatne rampe Vrčin do isključenja sa autoputa kod Niša ima oko 220 km, a putarina iznosi 900 dinara u jednom smeru.

Hoteli na Kopaoniku

Prvu podelu kopaoničkih hotela možemo napraviti prema mestu na kojem se nalaze, i to na one hotele koji su u turističkom centru i na hotele u Vikend naselju. U samom turističkom centru su recimo hoteli Grand, Gorski i Putnik, kao hoteli koje najčešće gosti biraju i koji su zbog lokacije za nijansu skuplji u odnosu na hotele smeštene u Vikend naselju. Oni su udaljeni 4-5 kilometara od turističkog centra, a smešteni su duž puta Kopaonik – Raška.

Smeštaj u njima je jeftiniji u odnosu na Grand i Gorski, a postoji i organizovani prevoz više puta dnevno do centra i nazad. Primera radi, najtraženiji hoteli su Kraljevi čardaci, Zoned, Mujen Lux, Srebrna planina resort and SPA.

Jedan od generalno popularnijih hotela je apart hotel Kraljevi čardaci. Radi se o velikom apartmanskom kompleksu, u okviru kojeg gosti imaju na raspolaganju otvoreni i zatvoreni bazen, spa centar i dečju wellness zonu. Tu su i pivnica, restoran i lepa bašta za ispijanje jutarnje kafice. 

Šta možete raditi na Kopaoniku?

Kod hotela Grand i Gorski nalazi se Dolina sportova. Radi se o velikom zabavnom parku kojim upravljaju Skijališta Srbije, a u okviru kojeg imate različite sadržaje. Možete vežbati streličarstvo, spuštati se zip-lajnom, isprobati tjubing, bob na šinama ili dečji avantura park.

Odatle kreće i žičara, kojom se možete otisnuti u panoramsko razgledanje Kopaonika, sve do Pančićevog vrha, najviše tačke ove planine. Od ostalih zanimljivih mesta preporučujemo vam lokalitete Nebeske stolice, Kadijevac i Đorov most. Nacionalni park Kopaonik je pun interesantnih mesta koja vredi posetiti.

Kopaonik je udaljen od Beograda oko 280 kilometara, a stiže se za skoro 4 sata vožnje, autoputem do Pojata a zatim preko Kruševca i Brzeća. Prilaz iz zapadne Srbije je preko Kraljeva i Jošaničke banje, a iz istočne i južne preko Niša i Prokuplja.

Preporučujemo vam da Kopaonik posetite u vreme kad se tamo održava neka manifestacija, poput Dana borovnice, Dana vrganja ili u vreme Ski Openinga. Tada se u centru Kopaonika realizuju brojni zabavni programi, pa eto još jednog razloga da izađete iz hotela i uživate na vazduhu.

Skijaši već dobro znaju da je Kopaonik najveći ski centar u Srbiji, da ima veliki broj ski staza koje se veoma dobro održavaju.

Hoteli na Zlatiboru

Zlatibor je destinacija koja se poslednjih godina intenzivno razvija i koja zaista nudi izvrstan odmor za sve kategorije turista. SPA hotela sa odličnim sadržajima je sve više, a gosti najčešće biraju hotel Buket, VIP Casa Club, hotel Mona, hotel Palisad, hotel Idila, kao i nešto noviji kompleksi poput Titove Vile, hotela Konak i drugih.

Zlatibor je uz Vrnjačku banju najpopularnija destinacija za odmor u Srbiji. Zato tamo postoji i veliki broj kafića, restorana i prodavnica. Mesta gde se okuplja najviše ljudi su jezero i Kraljev trg. Deca će biti oduševljena Dino parkom, a možete posetiti i neke lepe lokacije u blizini, poput starog sela Sirogojno, Stopića pećine ili nešto dalje etno sela Drvengrad i vodopada Gostilje.

Kako stići do Zlatibora ako idete iz pravca Beograda?

Najbolji način za dolazak do Zlatibora, ukoliko putujete sa severa Srbije, je novim autoputem Miloš Veliki, a potom deonicom preko Užica. Zlatibor je mnogima i usputna stanica na putu do Jadranskog mora, tokom letnje sezone. Tu se često prave pauze, mnoge porodice prenoće u nekom hotelu pa sutradan nastave put.

Rezervacije hotela u Srbiji

Sada kada znate koje su bitne razlike između samih planina i hotela, možete lakše doneti odluku gde želite da odete na odmor. Rezervaciju smeštaja možete izvršiti telefonom ili slanjem upita. Kompletnu ponudu SPA hotela na Zlatiboru možete pogledati na ovom linku, na Kopaoniku na ovoj stranici.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Prijava na njuzleter

Ekskluzivne promotivne ponude wellness i spa hotela na vašu email adresu, jednom nedeljno. Prijavite se.